Музика вива – Ансамбл Протон из Берна

Наредне две емисије посветићемо интерпретацијама ансамбла Протон из Берна, забележеним на концертима одржаним поводом обележавања десетогодишњице рада ансамбла. Вечерас ћете слушати премијерна извођења композиција Томаса Кеслера, Михаела Пелцела и Штефана Вирта, снимљена на концерту одржаном 15. септембра 2020. године у простору Дампфцентрале у Берну.

На почетку емисије чућете композицију My Lady Soul композитора старије генерације, осамдесетпетогодишњег Томаса Кеслера. Овај уметник је након студија књижевности у Цириху и Паризу, студије композиције завршио у Берлину, учећи код Хајнца Фридриха Хартига, Ернста Пепинга и Бориса Блахера. Шездестих година прошлог века, руководио је „Electronic Beat" студијом у Берлину, а потом и Центром за позоришна истраживања у Нансију, да би се седамдесетих вратио у Базел, где је основао тамошњи Електронски студио. Поред руковођења студијом, Кеслер је предавао композицију и музичку теорију на Музичкој академији у овом граду, а са Жераром Цинстагом, основао је фестивал „Дани нове музике" у Цириху, као и фестивал „Стварно!Време" у Базелу. За свој допринос швајцарској уметности, награђен је националном музичком наградом 2018. Композиција коју ћете слушати, некарактеристична је у опусу овог уметника, јер је чисто инструментална, односно не поседује електронски слој, који је готово увек присутан у његовим другим радовима. Ипак, Кеслерово искуство рада са овим медијем, преноси се и у партитуру My Lady Soul пре свега у начину структурисања композиције, наслојавањем различитих звукова, повременим подражавањем електронски генерисаних звукова и стварањем широког акустичког простора.

На концерту одржаном 15. септембра 2020. године, ансамбл Протон из Берна је премијерно извео и дела аутора средње генерације, Михаела Пелцела и Штефана Вирта. Пелцелова композиција Скривена страна месеца као и нека његова друга дела настала последњих година, инспирисана је поп културом, односно албумом Тамна страна месеца групе Пинк Флојд. У њој овај оргуљаш и композитор, који је освајао угледна признања као што је „Ернст фон Сименс" награда, гради музички ток поступно, развученим пулсем, да би се у централном, покретливијем сегменту смењивали на тренутке опори, а на тренутке скерцозни, наступи чланова ансамбла. Завршни одсек, са електронским дроном, доноси блистав и искричав звук, који заокружује ово дело.

Швајцарски пијаниста и композитор Штефан Вирт, активан је као извођач савремене музике, који редовно наступа са ансамблима као што су Контршан и Колегијум Новум из Цириха. Образовање у области композиције стекао је у Сједињеним Америчким Државама, учећи са Мајклом Гандолфијем и Џорџом Бенџамином, а потом се усавршавао у Енглеској, под менторством Оливера Насена и Колина Метјуза. Његова дела поручивали су угледни састави, попут Михненског камерног оркестра, ансамбла Макрокосмос, Западнонемачког радија из Келна и фестивала у Луцерну. Дело које ћете чути у емисији, настало је 2020. године, а његов назив, Брахе у себи садржи како референце на запуштену земљу, пустару, угар, тако и на свеже преорану ораницу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар