Читај ми!

Имагинарна едиција

Александар Бикбов: Граматика поретка. Историјска социологија појмова који мењају нашу стварност

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка,13. до петка, 17. фебруaра, можете слушати делове књиге руског социолога Александра Бикбова „Граматика поретка. Историјска социологија појмова који мењају нашу стварност”.

Природа руског политичког и друштвеног система изазива бурне дебате међу научницима и стручњацима, док је совјетска прошлост и даље предмет једнако страственог истраживања и дискусија. У књизи Граматика поретка. Историјска социологија појмова који мењају нашу стварност, Александар Бикбов анализира велике промене које су се десиле у совјетском и руском друштву током последњих неколико деценија. Проучавајући концептуални апарат различитих историјских периода, аутор се осврће на трансформације јавне сфере руског друштва, рад политичких и академских структура, на дискусије везане за појмове као што су „средња класа", „демократија", „руска наука", „руска нација", као и на улогу академске експертизе у давању смисла политичком режиму, о чему се ретко говори у историјским студијама совјетске ере.

Посебна пажња посвећена је појму-пројекту руске „средње класе", почев од њеног увођења у научни и политички дискурс као „треће продуктивне силе бескласног друштва" (1970-их и 80-их година), преко њене „нормализације" (1990-их и 2000-их), до појављивања у медијима и уличним протестима. Наиме, већ крајем 1990-их када се појам „средње класе" уводи у „академски промет, у његовом пројектованом пољу фиксира се ново значење: (дез)адаптација на реформе и, имплицитно, недостатак политичког учешћа. Током 2000-их, сада већ захваљујући напорима пословних медија, нека политичка значења стабилности преводе се у потрошачке карактеристике и норме стила или морала. Ови начини „засићења" појма-пројекта садржинским својствима, неизоставно су праћени дискусијом о постојању саме реалности која му одговара. Али ако интелектуални говор производи контекст који подржава појам, критички доказ који стоји иза његове реалности не налази се у строгим цифрама и декларативним препорукама", пише Александар Бикбов.

Текст је изворно објављен у издању Високе економске школе у Москви 2014. године.

Превели с руског Тања Мијовић и Данило Барјактаревић.
Чита Александар Божовић.
Уреднице Тања Мијовић и Оливера Нушић.број коментара 0 Пошаљи коментар