Читај ми!

Уметност интерпретације – Алина Ибрагимова

Слушаћете како ова виолинисткиња изводи дела Никола Паганинија, Јоханеса Брамса и Дмитрија Шостаковича.

Рођена 1985. године у Русији, Алина Ибрагимова данас наступа на најзачајнијим музичким сценама свирајући како на модерној, тако и на барокној виолини са цревним жицама. Студије је започела као изузетан таленат са само четири године на Институту сестара Гњесиних, а после селидбе у Лондон, где јој је отац постао први контрабасиста Лондонског симфонијског оркестра, наставља усавршавање на Јехуди Мењухин школи. Потом је завршила Краљевску музичку академију у класи Гордана Николића, а усавршавала се и радећи са Кристијаном Тецлафом. Као солисткиња, Алина Ибрагимова је наступала са водећим светским оркестрима, а заједно са пијанистом Седриком Тибергијеном активна је и као камерни музичар.

Алина Ибрагимова је добитница више признања, попут награде Фонда Борлети-Буитони, као и награде Класикал Брит, а велики подстицај њеној каријери дао је избор за „уметника нове генерације" Бибисија 2005. године. Ова виолинисткиња ексклузивни је уметник куће Хајперион Рекордс и свира на инструменту градитеља Пјетра Гварнерија из 1738. године.

Репертоар ове уметнице је разноврстан - од дела барокних мајстора до нових поруџбина водећих савремених композитора, који је радо ангажују због „непосредности и искрености" њених интерпретација.

 

Уредница емисије: Ивана Неимаревић