Читај ми!

Имагинарна едиција

Ричард Шиф: Увод у „Изабране списе и разговоре Барнета Њумана” (2)

У емисији Имагинарна едиција од 14. до 18. новембра можете слушати тексове посвећене америчком уметнику Барнeту Њуману. У вечерашњој емисји овог циклуса прочитаћемо други, завршни, део текста Ричарда Шифа „Увод у Изабране списе и разговоре Барнета Њумана”.

Амерички уметник Барнет Њуман (1905–1970), који се сврстава у водећа имена апстрактног експресионизма и послератног сликарства уопште, био је један од малобројних сликара који се није устезао да своја промишљања - уметничка, филозофска, критичка и друштвено-политичка – преточи у упечатљиве вербалне исказе. У уводу у његове Изабране списе и разговореРичард Шиф, историчар уметности и један од највећих познавалаца Њумановог мишљења и дела, даје синоптички преглед уметникове личности, расветљавајући све три улоге које је овај сликар волео да преузима, то јест: Њумана као грађанина, као критичара, и као мислиоца. Шиф се бави кључним тренуцима уметникове каријере, истовремено дефинишући суштинске одлике Њумановог сликарства и установљујући етичке и политичке консеквенце које настају из његовог револуционарног карактера.

Текст је изворно објављен у књизи Barnett Newman: Selected Writings and Interviews, коју је приредио Џон О’Нил, а објавио University of California, Berkeley 1992. године, док ће се превод ове књиге ускоро се појавити у издању Издавачке куће ЦИД из Подгорице.

Превео с енглеског Милован Новаковић.
Читала је Гордана Гачвић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

У сутрашњој емсији овог циклуса можете пратити текст Дејвида Силвестера „Барнeт Њуман – ружно паче”.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар