Читај ми!

Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак клавирског реситала Андраша Шифа одржаног 4. септембра у Ројал Алберт холу у Лондону, који нам је омогућен посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Андраш Шиф је рођен 1953. године у Будимпешти, а већ у раном детињству показао је изузетну музичку надареност. Године 1968. осваја прво место на такмичењу музичке омладине у организацији Мађарске телевизије. После завршетка студија клавира на Музичкој академији Франц Лист у Будимпшети, у класи Пала Кадоша и Ференца Радоша, у Лондону наставља усавршавање код Џорџа Малколма. Након успешног дебија у Будимпешти који је приредио 1972, Шиф започиње плодну каријеру концертним турнејама по Европи, Америци и Јапану. Награде које осваја на престижним пијанистичким конкурсима у Москви 1974. и Лидсу 1975. године отвориће му врата престижнијих светских концертних сцена. Из Мађарске је емигрирао у Сједињене Америчке Државе, где је први пут наступио у Карнеги холу 1978. године. Као велики поклоник камерне музике 1989. основао је сопствени фестивал у аустријском граду Монџу, који у наредних десет година специјализованим програмом, посвећеним управо камерној музици, стиче велики углед. Крајем деведесетих Шиф започиње и диригентску делатност, покренувши оркестар Капела Андреа Барк, са којим остварује запажен успех, посебно као интерпретатор Моцартове концертантне музике.

Иначе, као један од омиљених уметника Промсове публике, Андраш Шиф је остао упамћен по маестралним реситалима 2017. и 2018. године када је изводио прелудијуме и фуге из циклуса Добро темперовани клавир Јохана Себастијана Баха. За концерт који репродукујемо у емисији, Шиф је одабрао последње три клавирске сонате Лудвига ван Бетовена (опус 109, опус 110 и опус 111), посебно нагласивши, а позивајући се на мишљење Ханса фон Билова, да "... ако Бахових 48 прелудијума и фуга представљају Стари завет у музици, онда овај Бетовенов триптих представља Нови... То је лепа метафора...," речи су Андраша Шифа. Ово је један од разлога због којег је истакнути пијаниста као увод у Бетовенову Сонату број 30 у Е дуру, опус 109, одсвирао Прелудијум и фугу у Е дуру из друге збирке Баховог Добро темперованог клавира. Иначе, Шиф је свој наступ на овогодишњем Промсу конципирао да се одвија без паузе.

Уредница Ирина Максимовић Шашић.

Photo credit BBC/Chris Christodoulou 

број коментара 0 Пошаљи коментар