Читај ми!

Фестивал у Сполету 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 10. јула на тргу испред Катедрале у Сполету, у оквиру Фестивала Два света који се сваког лета одржава у овом италијанском граду.

Фестивал је 1958. године основао Ђан Карло Меноти са жељом да посетиоци уживају у бројним концертима, операма, позоришним представама, делима визуелне уметности, али и да присуствују дискусијама у оквиру научних трибина посвећених уметности. Називом фестивала - Два света - Меноти је желео да приближи европску и америчку уметност, имајући у виду чињеницу да је 1977. године основао и "амерички парњак" - Фестивал Сполето у Чарлстону, у Јужној Каролини. Сарадња ове две манифестације трајала је до 1990. године када су раздвојени у засебне фестивале.

Слушаћете наступ Оркестра Академије Света Ћећилија, који је Би-Би-Сијев Музички магазин 2020. године уврстио међу десет најзначајнијих светских ансамбала. Диригује Антонио Папано, уметнички директор овог оркестра од 2005. године, а као солисткињу чућете сопранисткињу Барбару Ханиган.

На програму су два дела: Ноксвил: Лето 1915. опус 24 Семјуела Барбера, писан 1947. године на стихове Џејма Ејџија и Трећа симфонија Арона Копланда.

Уредница Ирина Максимовић Шашићброј коментара 0 Пошаљи коментар