Музика вива – 68. Међународни Рострум композитора

Дела аутора из Кине – Хонгконга и Португала

У петој емисији циклуса посвећеног овом најзначајнијем радијском такмичењу у области савремене музике, које је одржано у Палерму, од 31. маја до 3. јуна, представићемо нека од препоручених дела у категорији аутора до 30 година. Ова манифестација, која се сваке године организује под окриљем Интернационалог савета за музику који делује при Унеску, други пут у својој историји одржана је у Италији, а домаћин такмичења је био Конзерваторијум „Алесандро Скарлати" у сицилијанској престоници.

Током четири дана такмичења, представиле су се 23 радијске куће са четири континента, а укупно је изведено 41 дело у две категорије - општој и селекцији аутора до 30 година. Вечерас ћете слушате остварења композитора из Кине - Хонгконга и Португала.

На почетку ћете чути остварење под називом Алиса у земљи чудноватој Елис Хои-чинг Јанг, које је препоручено у категорији аутора до 30 година. Ова уметница, рођена у Хонгконгу, данас живи и ради у Холандији, где је на мастер студијама на Краљевској академији у Хагу. У њеном опусу се налазе оркестарска, електронска и камерна дела, као и експерименталне, интердисциплинарне композиције. Дело које ћете сада чути, засновано је на деконструкцији звука традиционалне азијске музике и поновне конструкције помоћу техника савремене западноевропске музике. Овај дуалитет се преноси и на испирацију реалним светом и фантастичним светом наше маште, које Елис Хои-чинг Јанг види као комплементарне.

Вонг Чун-ваи своју поетику описује као „романтизам 21 века", што је уочљиво и у његовом остварењу Лавиринт се урушава. У оркестрацији овог дела се примећују поступци чести у данашној примењеној музици, посебно у холивудским продукцијама, те иако пријемчиво, остаје на нивоу очекиваног и препознатљивог.

Трећи аутор у селекцији Кине - Хонгконга на овогодишњем Међународном Роструму композитора у Палерму био је Стивен Јип. Овај аутор родом из Хонгконга данас живи у Сједињеним Америчким Државама, где своја дела презентује на водећим фестивалима посвећеним савременој музици. Дело са којим се представио на овом најзначајнијем радијском такмичењу у области савремене музике, Баилу - бела роса написано је за флауту и бас флауту. Изразито атмосферично и експериментално, ово дело инспирисано је променама у природи током смене годишњих доба, које се одвијају кроз пет одсека композиције.

У емисији ћете чути и остварења португалских аутора представљених на овогодишњем Међународном Роструму композитора. Прво од њих, под називом Артефакти Карлоса Лопеса, такође је увршћено међу препоручена дела аутора млађих од 30 године. Овај аутор, рођен у Гимараешу, последњих година се наметнуо као један од најзанимљивијих стваралаца млађе генерације у Португалу. Посебно заинтересован за колаборативне пројекте који укључују истраживање нових извођачких формата, он често сарађује са ансамблима за нову музику, вокалним солистима, те уметницима са импровизационе и електронске сцене.

Композиција Артефакти, према речима самог Лопеса, представља звучни аутопортрет, његов унутрашњи музички свет који се налази у интеракцији са спољашњим звуцима свакодневице. У електронском сегменту дела, налазе се теренски снимци саобраћаја, машина, кућних уређаја и свих осталих звучних „артефаката" који нас окружују. Музички ток се одвија у смени кратких епизода различите атмосфере, у којима аутор инсистира на дихотомији музичких инстумената и звукова машина, организованог звука и хаоса, аналогног и дигиталног.

До краја емисије, чућете и дело другог аутора који је представљао селекцију Португала на овогодишњем Међународном Роструму композитора - композицију Пијанисимо Карлоса Каиреса. Рођен 1968. године, Каирес је студије завршио у Лисабону, а потом се усавршавао у Паризу. Био је добитник награда „Жоли Брага Сантош", „Карлос Карнеиро" и „Акарте", а данас предаје на Високој школи за музику у Лисабону. Поред акустичних дела, Каирес се такође бави и компоновањем електронске музике, те је сам развио неколико програма за компоновање на компјутерима.

Композиција Пијанисимо, написана је за клавир, дуваче и електронику. Енергична, стално у покрету и са доминантном деоницом клавира, она представља прави антипод наслову, а слушаћете је у извођењу пијанисткиње Ане Телес, којој је и посвећена, уз дувачки ансамбл Концертног филхармонијског друштва из Леирије под управом Алберта Рока.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар