Читај ми!

Мајстори барока – Марен Маре

Слушаћете Свите за виолу да гамба из Треће књиге комада за једну и две виоле да гамба Марена Мареа. Изводе Жорди Саваљ, виола да гамба, Тон Копман чембало и Хопкинсон Смит, теорба.

Рођен 1656. године у Паризу, Марен Маре, композитор и виртуоз на виоли да гамба, основно музичко образовање стекао је код Франсоа Купрена, а технику свирања на виоли усавршио код Жана де Сент-Коломба, најистакнутијег виолисте и педагога тог времена. Године 1675. Маре је постао члан краљевског оркестра, који је био повезан са Краљевском академијом за музику. На ову позицију поставио га је управник Краљеве музике – Жан-Батист Лили, од кога је Маре потом учио и компоновање. Претпоставља се да га је велики мајстор подстакао и да напише четири опере, које су биле прилично успешне и писане у Лилијевом стилу, у форми трагедије у пет чинова. На функцији виолисте Краљевског оркестра Маре остао је све до 1725. године, када се повукао у пензију.

Иако је иза себе оставио и вокална остварења, Марен Маре је примарно познат као аутор композиција за виолу да гамба. За овај инструмент написао је пет збирки, под називима Књиге комада за једну и две виоле да гамба. Ова колекција се састоји из два дела: првог који броји 65 комада за соло виолу да гамба, и другог са 18 композиција за две виоле да гамба. Дела су писана као свите, испуњене плесовима који нуде панорамски поглед на модерне игре тог времена и груписане су по тоналитетима. Француска свита је традиционално започињала прелудијумом, након чега следе плесови попут алеманде, куранте, сарабанде, жиге или гавоте. У складу са праксом тог периода, Маре је у неке свите укључивао примере сваког од плесова, дајући слободу извођачу да по сопственом нахођењу бира које ће ставове свирати. Овим збиркама је накнадно додао пратњу у виду басо континуа, а њихово публиковање било је први пример овакве литературе у Француској. Такође, Прву књигу комада за једну и две виоле да гамбе Маре је посветио свом ментору Лилију. 

Ауторка: Саша Тошковић 
број коментара 0 Пошаљи коментар