Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо албум „Minne” који су ансамбли Холанд барок и Бастарда трио објавили у мају ове године за издавачку кућу Пентатоне.

На овом издању налазе се аранжмани, нове композиције и делимично импровизован програм инспирисан љубавном поезијом теолошкиње и песникиње Хадевих из Брабанта из 13. века. О њеном животу нема довољно сачуваних података, а њена дела појавила су се током друге половине 13. и прве половине 14. века. Историчари претпостављају да је потицала из добростојеће породице, а живот је провела као часна сестра у Брабанту. Позната је као прва песникиња и мистик у историји холандске литературе, а њена поезија је, како истичу критичари, комплексна, сензитивна и пронициљива.

Написала је импозантан број љубавних песама кроз је представила оригинално, женско виђење живота у средњем веку, често користећи термин „Minne", како је назван албум који представљамо у емисији. Значење ове речи не може се прецизно дефинисати, те у сваком свом појављивању има друго одређење, а углавном је повезано са осећањем љубави.

Холанд барок је јединствен и иновативни ансамбл који приступа репертоару на свеж и савремени начин, са фокусом на импровизацију и сарадњу са уметницима из различитих традиција и светова. Тако су се на овом албуму удружили са Бастарда триом, пољским савременим фолк-џез ансамблом који комбинује звук који чине клариент, виолончело и бас-кларинет. Ови уметници су заједно, кроз слободну импровизацију и тумачење поезије Хадевихове, представили потпуно нову и јединствену интерпретацију старе музике, уз савремене аранжмане дела Хајнриха Исака и Мелхиора Франка.

Уредница Јелена Дамјановићброј коментара 0 Пошаљи коментар