Музика света – Отварање Фестивала Вомекс 2021

Наредна два месеца емисија Музика света биће посвећена фестивалу Вомекс, који се прошле године одвијао у Порту од 27. до 31. октобра.

Вомекс, односно Worldwide music expo, је највећа конференција светске музичке сцене која укључује сајам, трибине, филмове и концерте. Као и претходних година, захваљујући размени чланица Еурорадија, слушаоци Трећег програма Радио Београда имаће прилику да чују ексклузивне снимке одабраних концерата са овог престижног фестивала.

Прошлогодишњи Вомекс свечано је отворен концертом под називом Порто Рефолк Експрес, када су наступили састави Ретимбар, Сопа де Педра, Сеива, Палуитеирос де Миранда и Галандум Галундејна и певачица Усија.

На почетку емисије чућете кратки наступ десеточлане групе Ретимбар, који између осталог, у свом саставу има различите удараљке и португалске гитаре. На концерту поводом отварања фестивала придружила им се шпанска певачица Усија, позната по оживљавању галске традиције Уследио је наступ женског вокалног ансамбла Сопа де Педра, који изводи традиционалне португалске песме као и сопствене аранжмане композиција савремених аутора, у духу традиционалне музике.

Трећи је на сцену изашао фолк бенд Сеива. Каријеру су започели 2014. године, а познати су по репертоару заснованом на песмама посвећеним раду и онима које говоре о вери, али и традиционалним инструментима попут гајди, кавакиња и разних удараљки, које неретко упарују са електроником. Пре две године покренули су пројекат Da Seiva à Árvore са циљем да путем концерата традиционалну музику приближе деци школског узраста, а планирано је и штампање уџбеника који ће се користити у школама.

Као последњи на церемонији отварања у Кући музике у Порту, представили су се уметници из области Тера ди Миранда са североистока Португалије – музичка група Галандум Галундејна чији је рад већ 20 година посвећен очувању мирандске традиције и језика мирандез, као и плесни ансамбл Палуитеирос де Миранда. Како би постигли какрактеристичан звук штимова овог краја, чланови групе Галандум Галундејна сами праве инструменте у стилу мирандезе, као што су гајде, харди-гарди, свирале и разне удараљке. Вишеструко награђиваном музичком саставу на овом концерту придружио се и осмочлани плесни ансамбл који изводи ритуалне плесове са штаповима.

Уредница емисије Марија Вуковићброј коментара 0 Пошаљи коментар