Читај ми!

Фестивал Мекленбург–Западна Померанија 2021

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 18. септембра у Висмару. Елбском филхармонијом Севернонемачког радија дириговао је Ален Гилберт, а као солиста наступио је пијаниста Кирил Герштајн. На програму су била дела Лудвига ван Бетовена (Трећи клавирски концерт у це молу, опус 37) и Роберта Шумана ( Четврта симфонија у де молу, опус 120, у оригиналној верзији из 1841. године).

Рођен 1979. године у руском граду Вороњежу, Кирил Герштајн је похађао часове клавира у специјалној музичкој школи за надарену децу у родном граду, а упоредо је развијао велико интересовање за џез преслушавајући богату колекцију плоча коју су поседовали његови родитељи. У четрнаестој години, по препоруци вибрафонисте Герија Бартона, Герштајн се уписује на Музичку академију Беркли у Бостону како би студирао џез клавир, као најмлађи полазник ове престижне школе. Након студија сели се у Њујорк где уписује студије класичног клавира у Школи за музику на Менхетну, у класи Соломона Миковског. Специјализовао се у Мадриду код Дмитрија Башкирова, а потом и у Будимпешти у класи Ференца Радоша.

Године 2001. освојио је прво место на такмичењу Артур Рубинштајн у Тел Авиву, а 2010. додељена му је престижна пијанистичка награда Гилмор.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар