Двадесет осми јун

Мора да му се кроз детињство у ум дубоко усадила мисао да је рођен на посебан - злокобно посебан - дан. Родио се у Штајерској, у бањском месту Бад Радкерсбург, на реци Мури, реци која ће у његовом раном детињству постати државна граница. Отац му је био полицајац, мајка домаћица. Рођен је двадесет осмог јуна 1914, на дан кад је из Сарајева стигла вест да је убијен надвојвода Фрањо Фердинанд, да је будућег цара убио некакав српски студент.

Дечак је добио име Ариберт Фердинанд Хајм. Разложна је претпоставка да је средње име добио по упокојеном надвојводи. Медицину је студирао у Грацу и Бечу. Диплому лекара добива као двадесетшестогодишњак. Аншлус се већ десио. Одмах након дипломе добровољно се придружује СС-у где стиче чин хауптштурмфирера.

Од октобра до децембра 1941. радио је у концентрационом логору Мантхаузен где су га заточеници прозвали Доктор Смрт. Експериментисао је на живим људима, оперисао без анестезије, уживао у мучењу и иживљавању. Међу заточеницима је изабрао једног осамнаестогодишњака коме је док је овај био при свести најпре отворио утробу, затим га је кастрирао, па му извадио бубрег. Након што је несрећник издахнуо, одсекао му је главу, па му је младићева лобања, након што је с ње уклонио месо и косу, служила као притискач за папир. Говорио је да му се лобања допада због потпуно савршених зуба.

У марту 1945. заробила га је америчка војска. Пуштен је након неколико дана. Све до 1962. најнормалније је радио у Баден Бадену као гинеколог. Био је сентиментално везан за бањске градове. Након што је чуо да му се спрема хапшење, побегао је у непознатом правцу. Деценијама је био други на списку најтраженијих бивших нациста (одмах након Алојза Брунера). Никад није ухваћен ни суђен. Накнадно се испоставило да је умро 10. августа 1992. у Египту где се крио под именом Тарик Ферид Хусеин. И у данима уочи смрти његове, као и у данима након његовог рођења, око њега се углавном говоркало о Сарајеву и „српским убицама". Грозио се „српских убица" и као дечак и као старац. Његова је савест, кажу, била мирна.