Други мај

Другог маја 1977, Ерик Клептон је снимио песму „Wonderful Tonight". Надахнуће за песму је добио осам месеци раније, чекајући да се његова тадашња девојка Пети Бојд спреми за одлазак на журку коју су организовали Пол и Линда Макарти. Пети Бојд је заправо у том тренутку још увек била законита супруга Џорџа Харисона. Њих двоје ће се формално развести мало више од месец дана касније, односно деветог јуна.

Још крајем шездесетих година, кад је почео да сарађује са Харисоном, Клептон се заљубио у његову жену. Испрва је покушавао да се одупре тој заљубљености, па је излазио са Полом Бојд, Петином сестром, видевши ваљда у њој неку супституцију. Као у некој варијацији на Стендалову књигу О љубави, првобитни отпор послужио је тек да покаже да је љубав права. Већ почетком седамдесетих, Клептонове љубавне песме бивају инспирисане с Пети. Фамозна „Layla" не говори ни о каквој Лејли, него о Пети Бојд, подтекст је представљало Клептоново читање Низамијевог спева о Меџнуну и Лејли, односно о љубави која води до лудила.

Пети је одбацила његово рано удварање, што је Клептона одвело у зависност од хероина. Неколико година касније, међутим, оставила је Харисона због њега. Њих двоје су се венчали 1979. Желели су децу, али то им се није остварило, чак ни после вишеструких покушаја вештачке оплодње. Раздвојили су се 1987, а формално развели две године касније. После развода, Пети је тврдила да Клептон није био толико заљубљен у њу, колико је желео да Харисону отме жену.