Тринаести април

Тринаести април 1953. пао је у уторак, не у петак. Алан Далс, директор Централне информативне агенције, није по свој прилици желео да призива баксузлук на дан кад је покренуо изузетно важан пројекат. Под шифром „MKULTRA" или „MK-ULTRA" провођени су експерименти на људима, а с циљем контроле ума. Идеја је била да се уз помоћ дрога, хемикалија, хипнозе и разних облика мучења дође до могућности управљања менталним стањима.

Прве информације о овом тајном програму изашле су у јавност средином седамдесетих година двадесетог века као последица конгресне истраге о незаконитим радњама које су режирале ЦИА и ФБИ. Врховни суд САД је накнадно констатовао да се пројекат бавио „истраживањем и развојем хемијских, биолошких и радиолошких материјала погодних за коришћење у тајним операцијама како би се контролисало људско понашање".

Према Стивену Кинзеру, овај пројекат је заправо представљао продубљивање експеримената рађених на заточеницима јапанских и нацистичких логора у Другом светског рату. Овај аутор чак тврди да су на пројекту и учествовали неки од нацистичких злочинаца које је ЦИА после регрутовала за своје потребе.

Попут духа из боце, прича о овом пројекту у посве директним или понешто замагљеним алузијама често се у различитим облицима појављује у америчким уметничким делима и популарној култури. У том дугачком и шароликом низу су филмови „Теорија завере" Ричарда Донера те „Добри пастир" Роберта де Нира, затим поједине епизоде серија „Досије Икс" и „Западно крило", као и роман Стивена Кинга „Потпаљивачица".