Осми март

Дошао је на власт након што му је оца на Косову убио Милош Обилић. Ушао је у историју као победник над великом здруженом хришћанском војском код Никопоља. Није успео да освоји Цариград. Тринаест година након што му је отац убијен на Косову, султан Бајазит I, звани Муњевити, поражен је код Анкаре од Тамерлана званог Тимур Хроми.

У Тимуровом заточеништву Бајазит је провео непуних девет месеци. Легенда о начинима на који га је овај понижавао стекла је необичну популарност у Европи. Постоје различите слике и илустрације које приказују како ланцима везани Бајазит мора да гледа како његова жена Оливера обнажена служи вечеру Тамерлану и његовим гостима. Кости и остатке хране, Тимур је бацао Бајазиту као псу.

Умро је осмог марта 1403, након што му је, по неким верзијама, успело да се заточен и везан убије тако што је непрестано ударао главом о решетке. Има, међутим, историчара и истраживача који тврде да су и детаљи понижавања и верзија о суициду плод имагинације папе Пија II. Та прича преузета из папине књиге дошла је до бројних позоришних текстова и опера, чак и до једног комада гласовитог Кристофера Марлоуа у којем се историјска Оливера зове Забина.

Након Бајазитове смрти, Тамерлан је ослободио Оливеру и она се вратила у Србију којом је у то време владао њен брат Стефан Лазаревић. Управо он је са својом војском одиграо кључну улогу у највећем Бајазитовом војном тријумфу - оном код Никопоља 1396. - кад је са својом коњицом, ударивши са левог крила, „већ изгубљену битку за Турке преокренуо у њихову корист".