Čitaj mi!

U Nemačkoj potpomognuto samoubistvo dostupno samo vakcinisanima

Uskladu sa novim smernicama koje je izdalo nemačko Udruženje za eutanaziju, svako ko želi da bude podvrgnut potpomognutom samoubistvu mora prvo da predoči potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj kovid infekciji.

U saopštenju Udruženja za eutanaziju sa sedištem u Hamburgu koje je izdato prošle nedelje stoji da „potpomognuto samoubistvo, podrazumeva preliminarno ispitivanje sposobnosti pacijenta da slobodno donosi odluke i implicira fizičku bliskost među ljudima, što je jedan od glavnih načina širenja zaraze koronavirusom“.

Inače, Vrhovni sud Nemačke je u februaru 2020. godine poništio zabranu eutanazije kao neustavnu.

Određeni broj nemačkih regiona uveo je stroga ograničenja i zabranio nevakcinisanim građanima ulazak na većinu javnih mesta. Širom Nemačke samo vakcinisani ili oni koji su preležali kovid 19 mogu da uđu u restorane, muzeje, bioskope i slična mesta, dok oni sa negativnim testom ne mogu. Zbog sve većeg broja slučajeva zaraze, nemačke pokrajine Saksonija i Bavarska su otkazale sve božićne javne manifestacije.

Pošto je sedam dana uzastopno stopa zaraze na 100.000 ljudi oborila novi sumorni rekord u Nemačkoj, ministar zdravlja Jens Špan je izjavio da će „do kraja ove zime svi u Nemačkoj biti vakcinisani, oporavljeni ili mrtvi“.