Čitaj mi!

Nova vrsta imunoterapije uspešna u lečenju raka pankreasa i melanoma

Istraživači na Univerzitetu u San Francisku razvili su novu vrstu imunoterapije na bazi T-ćelija koja selektivno cilja ćelije raka, proizvodeći moćne antikancerogene citokine kada se susretnu sa tumorima. Nova terapija je bila efikasna u eliminisanju melanoma i raka pankreasa kod miševa uz minimalne sporedne efekte.

Il-2, prirodni inflamatorni molekul koji proizvodi imuni sistem sa jakim antikancerogenim svojstvima, pojačava T-ćelije imunog sistema koje mogu da eliminišu ćelije raka i bore se protiv infekcije.

Moćni antikancerogeni efekti Il-2 odavno su poznati, ali je njegova široka upotreba bila ograničena zbog teških nusefekata koje može da izazove.

U novoj studiji, koja je nedavno objavljena u časopisu Sajens (Science), stručnjaci su bili u stanju da progamiraju T-ćelije da proizvode sopstveni Il-2 molekul kad prepoznaju ćeliju raka.

„Iskoristili smo sposobnost ovih ćelija da budu lokalni kuriri Il-2. Mislim da je ovo model kojim možemo koristiti ćelijske terapije da precizno donosimo mnoge tipove potentnih, ali toksičnih terapeutskih agenata“, kaže stručnjak ćelijske i molekularne biologije, dr Vendel Lim.

Prolazak kroz barijere

Ćelijske terapije su veoma efikasne protiv brojnih tipova kancera krvi, gde su ćelije kancera lako dostupne u tečnosti. Čvrsti tumori, međutim, grade brojne odbrambene prepreke koje sprečavaju terapeutske T-ćelije da uđu.

Čak iako se probiju unutar tumora, do tada su već izgubile snagu.

Još od 80-ih godina, onkolozi su znali da visoke doze Il-2 molekula omogućavaju T-ćelijama da probiju barijere, a citokin je korišćen u okviru lečenja težih oblika raka.

Međutim, prostim sistematskim ubrizgavanjem pacijenata sa Il-2 dovodilo je do jakih groznica, krvarenja i prestanka rada organa.

Vođa studije dr Greg Alen ciljao je da primiri efekte Il-2 molekula programirajući ćelije tako što pokreću svoj imuni odgovor samo kad je potreban - unutar tumora.

Zbog toga su ciljali one najteže kancere za lečenje – pankreasa, jajnika, pluća – jer oni fomiraju jake barijere protiv T-ćelija.

Uspeli su da programiraju T-ćelije sa posebnim receptorima da osete kada uđu u tumor, a onda se hvataju za ćelije kancera i počinju sa prizvodnjom Il-2.

broj komentara 0 pošalji komentar