Čitaj mi!

Starenje je neminovno, ali možemo doprineti da budemo zdravi i dugovečni

Starenje se ne može zaustaviti, ali da li se može usporiti i odložiti objašnjava prof. dr Igor Pantić, fiziolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Postoji više teorija starenja koje pokušavaju da objasne ovaj kompleksan, multidimenzionalan proces, ali pre svega, prirodni fiziološki proces, i nijedna od postojećih teorija ne uspeva da u potpunosti objasni molekularne i celularne mehanizme koji stoje iza toga, napominje profesor Igor Pantić.

„Postoje teorije koje su determinističke, odnosno više fokusirane na genetsku osnovu starenja, u smislu da je starenje određeno našim genima, da je upisano u naš genetski kôd. A postoje i teorije koje su više fokusirane na te eksterne, sredinske činioce i njihov uticaj“, dodaje profesor.

Determinističke teorije su više pesimističke i tvrde da mi ne možemo mnogo da utičemo na proces usporavanja i odlaganja starenja, dok ove druge sa većom dozom optimizma tvrde da možemo da izbegnemo izlaganje tim spoljnim stresnim činiocima ili da na neki način napravimo neku supstancu koja je sposobna da otkloni oštećenja, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Starenje nije bolest

Po nekim teorijama starenje je bolest, koju je moguće izlečiti, ali dr Pantić smatra da starenje nije bolest, već prirodan fiziološki proces koji ima genetsku osnovu, tako da je najverovatnije istina negde na sredini. Zaista, postoji akumulacija genetskih oštećenja izazvanih sredinskim faktorima, ali postoji i genetska, biološka osnova na koju mi ne možemo da utičemo.

„Ono što možemo da učinimo jeste da smanjimo verovatnoću nastanka hroničnih nezaraznih bolesti koje su asocirane sa starenjem. Na primer, maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i slično, i to pre svega usvajanjem zdravih životnih stilova i navika kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost“, ističe fiziolog.

Starenje nije bolest, ali je proces koji dovodi do povećane fragilnosti organizma, do smanjenja adaptacije na dejstvo spoljnih faktora. Sa starenjem se povećava rigidnost organizma, smanjuje se fleksibilnost.

„Loše navike i loši životni stilovi imaju mnogo više uticaja na razvoj hroničnih nezaraznih bolesti nego što se misli", napominje dr Pantić.

Proces koji je nemoguće zaustaviti i usporiti

Ne postoji magična supstanca ili lek koji je sposoban da uspori proces starenja. Postoje samo neke supstance koje deluju antioksidantno tako što smanjuju oksidativni stres i stepen oštećenja ćelije, ali ništa od toga ne može da zameni savet koji dobijamo od lekara – zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje cigareta, alkohola i slično.

„Dakle, ako poštujemo te savete to je najbolja stvar koju možemo da uradimo u smislu povećanja dužine životnog veka i ostvarivanja dugovečnosti“, zaključuje prof. dr Igor Pantić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

broj komentara 0 pošalji komentar