Čitaj mi!

Virusne infekcije tokom života povećavaju rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti

Analiza oko 500.000 zdravstvenih kartona ukazuje da ozbiljne virusne infekcije, poput encefalitisa i upale pluća, povećavaju rizik od neurodegenerativnih oboljenja kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

Naučnici su u novoj studiji otkrili 22 veze između virusnih infekcija i neurodegenerativnih oboljenja kod oko 450.000 ljudi.

Pacijenti lečeni od zapaljenja mozga izazvanog virusnim encefalitisom imali su 31 put veću šansu da razviju Alchajmerovu bolest. Na svakih 406 slučajeva virusnog encefalitisa, 24 su razvila Alchajmerovu bolest – oko šest odsto.

Oni koji su hospitalizovani zbog upale pluća koja se razvila od gripa bili su podložniji Alchajmerovoj bolesti, demenciji, Parkinsonovoj bolesti i amiotrofnoj lateralnoj sklerozi.

Virusne crevne infekcije i meningitis, kao i varičela zoster virus, takođe su povezani sa razvojem nekoliko neurodegenerativnih oboljenja.

Uticaj virusnih infekcija na mozak trajao je u nekoliko slučajevima i do 15 godina.

Oko 80 odsto virusa povezanih sa moždanim oboljenjima smatraju se neurotrofnim, što znači da mogu da pređu barijeru između krvi i mozga.

„Iako vakcine ne mogu da zaštite protiv svih navedenih virusa, mogu protiv mnogih. Dokazi pokazuju da masovna vakcinacija smanjuje rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti“, objašnjavaju autori studije.

Prošle godine, istraživanje koje je uključivalo deset miliona ljudi pokazalo je da je Epštajn-Barov virus povećao rizik od obolevanja od multiple skleroze za 32 puta.

broj komentara 0 pošalji komentar