Čitaj mi!

Kako hronični stres „ubija“ naše telo i hormone

Hormonski disbalans će se pre pojaviti kod ženske populacije nego kod muške, napominje se u nedavnim istraživanjima.

Hormoni u ljudskom telu su osetljivi, a njihov disbalans mogu da izazovu različiti faktori. Kod ženskog dela populacije ovaj poremećaj može nastati kao posledica stresa, lekova, uzimanja pilul za kontracepciju.

Kao posledica javljaju se: višak kilograma, gubitak libida, poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena.

Prvi znaci koji nam signaliziraju da je naš organizam pod stresom su umor, zabrinutost, loše raspoloženje i razdražljivost. A hormonska neravnoteža, nastala kao posledica stresa, veoma je opasna po zdravlje.

„Povećani nivoi hormona stresa kortizola, adrenalin i drugi mogu da dovedu čovekov organizam do fizičkih i emocionalnih poremećaja“, upozorila je dr Sara Brever.

Istakla je glavne probleme koji se tada javljaju: gubitak energije, depresija i iscrpljenost.

Timovi lekara koji su se bavili ovim problemom istakli su da postoje efikasni načini da se čovek zaštiti od poremećaja hormona. Jedan od njih su ciljane vežbe za smanjenje stresa redovnom fizičkom aktivnošću.

Takođe, potrebno je uvesti u dnevni jelovnik izbalansiranu i pravilnu ishranu. Savet je da se uzimaju određeni suplementi, po savetima lekara, ali i da se izbegava alkohol.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. jan 2023, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

I još jedan savet

Na Balkanu već više od 30 godina ratovi, ratni zločini, ogromna nepravda, sankcije, hiperinflacije, bombardovanja, siromaštvo, nezaposlenost, kriminal, nesigurnost, nezaštićenost,uništene generacije koje neće ni imati penziju kad ostare...(dopunite niz)
Da smo normalni poludeli bi!
Dakle, nadležni da nađu rešenja za navedene probleme, stres će se posle sam "srediti".