Čitaj mi!

Hirurg amputirao pogrešnu nogu pacijentu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je nakon što je u maju amputirala pacijentu desnu umesto leve noge, a greška otkrivena tek dva dana kasnije.

Sud u Lincu osudio je 43-godišnju hirurškinju za težak nemar uz kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koji je umro pre nego što je čitav slučaj stigao do suda, takođe je dodeljeno 5.000 evra odštete.

Pacijent je ležao u bolnici u Frajštatu prošlog maja radi amputacije noge, ali je hirurškinja označila pogrešnu nogu, prenosi agencija AFP.

Greška je ustanovljena tokom zamene zavoja, a pacijentu je nakon toga rečeno da će i druga noga morati da mu bude amputirana.

Bolnica je tada saopštila da je incident „rezultat sleda nesrećnih okolnosti“. Direktor bolnice se javno izvinio.

Na sudu je hirurškinja rekla da je došlo do greške u „komandnom lancu" u operacionoj sali.

Upitana zašto je označila desnu, a ne levu nogu, odgovorila je: „Ne znam“.

Nakon incidenta je premeštena u drugu bolnicu.

Sličan slučaj desio se 1995. godine kada je doktor u SAD tokom operacije shvatio da amputira pogrešnu nogu sa pacijenta dijabetičara, ali je bio primoran da nastavi nakon što je već isekao mišić i ključne tetive i ligamente.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 04. dec 2021, 13:44) - Grigorije M. Milićević Micko [neregistrovani]

Malo-pomalo, nećemo znati ni sopstveni jezik

To se dogodilo zato što je lekarka bila hiruškinja. Da je ta gospođa bila hirurg po obrazovanju i zvanju, sve bi bilo u redu.

(subota, 04. dec 2021, 05:00) - anonymous [neregistrovani]

Evropsko zdtavstvo

Ovo je još i velika kazna u Austriji. U Švedskoj bi za isto dobila "opomenu" i ostala u istoj bolnici bez ikakvih posledica. Što reče jedan lik odande, kome treba Agent 007 sa dozvolom da ubija. Dosta su švedski lekari. Oni su svi 007. Čim u jednom sistemu država zapošljava lekara koji vrši krivično delo i sudiju koji treba da mu za to sudi, zna se šta je na delu. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Pravde za pacijenta nema.

(petak, 03. dec 2021, 18:37) - Gastarbeitovanje! [neregistrovani]

Ovaj vic sam ispričao ortopedu,

pre operacije kuka:Šef pita početnika:Kolega,kako je prosla vaša prva OP slepog creva?-Slepog creva!?Zar to nije bila amputacija noge!?...Ne pričajte viceve,ne znate šta se sve dešavalo!-Ukorila me je mlada doktorka i flomasterom nacrtala X na desnom stopalu,prethodno me triput pitala za stranu!-Sutradan je otišla na svadbeno putovanje a operisao me njen kolega,bivši fudbaler.Prošlo je više od 17 godina,do danas ništa nisam osetio!

(petak, 03. dec 2021, 17:59) - Doktor [neregistrovani]

Fuj

Sramota, odrali su je sa tom kaznom ..

(četvrtak, 02. dec 2021, 17:00) - ЖАРКО М. [neregistrovani]

Бели медведи

Овакве казне су заиста смешне. Докторка је кажњена једном месечном платом, отприлике. Ови износи су мали и за наше прилике. Једино ми криво што је "сурово" кажњена премештајем у другу болницу. "Нема то код нас", што би рекао један мој пријатељ. Моје лично искуство је слично, само овде не вреди покретати спор - остаће наследницима да га, можда, добију!

(četvrtak, 02. dec 2021, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Sjecam se tog slucaja u SAD u..

Moj prijatelj kada je isao na operaciju noge u Kanadi Sam je oznacio nogu za operaciju jer se bojao da Ne operisu pogresnu...
Svi smo mu se smijali Ali njemu nije bilo smijesno...strasno se bojao zamjene noge...

(četvrtak, 02. dec 2021, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Odsteta

Previse para za odstetu...

Lol