Čitaj mi!

Bosiljak – kralj lekovitih biljaka

Bosiljak spada u biljnu aristokratiju. Njegovo latinsko ime Ocimum basilicum, potiče od grčke reči vasilevs što je bila titula vladara Vizantijskog carstva. Bosiljak i njegov prijatni miris simbolizuju i blagodat Duha Svetoga.

Svoju lekovitost bosiljak duguje esencijalnom ulju kojeg iako ima veoma malo u biljci, ali daje veoma intenzivan prijatan, prepoznatljivi miris. Narodni travar i novinar Momčilo Antonijević smatra da se nedovoljno koriste sva njegova lekovita svojstva.

„Gaji se gotovo u svakoj kući u našim selima, ali više ima tu magijsku funkciju i versku, a nedovoljno se koristi njegova lekovitost koja je stvarno fantastična“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Bosiljak sadrži samo 0,4 procenta esencijalnog ulja koji mu daje taj specifični miris, ali ima i estragol, linalol, metil-kalvakol i razna druga jedinjenja čiji sastav može da varira, a u zavisnosti od toga postoji više različitih vrsta ove biljke.

Postoji ljubičasti bosiljak, onaj sa sitnim listovima, poznat kao grčki. Postoji i tajlandski bosiljak i svaki od njih ima svoje specifičnosti i nešto drugačiji miris i ukus, ali su svi lekoviti, napominje Antonijević.

„Posebno je lekovit indijski bosiljak koji se zove tulsi, a bosiljak zapravo i potiče iz Indije, i u svojoj postojbini je vrlo poštovan kao adaptogena biljka. Adaptogene biljke su one koje pomažu našem organizmu da se izbori sa bilo kakvom vrstom stresa, bilo da je u pitanju fizički ili psihički stres.

Zahvaljujući tom esencijalnom ulju koga ima malo, ali je vrlo efikasno, bosiljak je izuzetno dobar lek za dezinfekciju disajnih organa, može da se koristi za spuštanje visoke telesne temperature, posebno u kombinaciji sa zovom i lipom, ali je najpoznatiji kao najbolje sredstvo protiv glavobolje, naglašava narodni travar.

„Prvenstveno za glavobolje koje su izazvane upalom sinusa, a u tu svrhu se koristi čaj od bosiljka koji se pije, ali i inhalacija listovima bosiljka. Dakle, ukoliko patite od hronične upale sinusa i glavobolja koje prate ta stanja potrebno je da u jedan litar ključale vode dodate šaku listova suvog ili svežeg bosiljka. Ukoliko dodajete svež, onda je potrebna veća količina i obrnuto. Zatim klasična procedura, stavite peškir na glavu i udišete tu paru“, objašnjava Antonijević.

Pošto zbog svog eteričnog ulja bosiljak spada u red mirisnih lekovitih biljaka, treba imati u vidu da ga nikako ne treba kuvati, već samo preliti ključalom vodom, promešati i ostaviti da stoji minimum 15 minuta ili pola sata jer će se onda već osloboditi i tanini pa može da se koristi za probleme sa varenjem.

„Kada se radi o problemima sa varenjem, bosiljak je izuzetno dobra kombinacija sa nanom i sa matičnjakom koji deluje i na glavobolje i na želudac. Kombinacija ove tri biljke se posebno preporučuje onim ljudima koji imaju običaj da kažu: 'Iznervirao sam se da me želudac zaboleo‘. Upravo za taj bol u želucu je prava stvar bosiljak, matičnjak i nana. A, meni je žao što se u našoj gastronomiji bosiljak ne koristi više, mada se to polako menja“, navodi sagovornik Bojane Marković.

Gastronomska kvaliteti bosiljka

Italijani ne mogu da zamisle svoju kuhinju bez bosiljka – stavljaju ga na picu „margaritu“, stavljaju ga u čuveni pesto đenoveze, dok njihove komšije Austrijanci bosiljak koriste na malo neobičan način i stavljaju ga u sladoled. Ovaj austrijski recept u Beograd je donela Bojana Mladenović. Ova poslastica je veganska i posna, a za njenu proizvodnju se koriste sveži listovi bosiljka.

Trenutno je i sezona ostavljanja zimnice, posebno soka od paradajza, a kombinacija bosiljka i paradajza je idealna ne samo što poboljšava ukus, već i zato što bosiljak deluje kao konzervans.

U kuhinji može da se koristi i seme bisiljka i potpuno može da zameni čija seme koje je poslednjih godina postalo jako popularno. Seme jeste nešto sitnije, ali kada se prelije vodom stvara želatinoznu strukturu kao čija seme.

Bosiljak je i odličan repelent, odnosno rasteruje insekte, ali i u slučaju da vas ujede neki komarac ili mrav, dovoljno je da mesto ujeda protrljate listom bosiljka i prestaće svrab i crvenilo.

Bosiljak je jako dobar i za probleme sa mokraćnim putevima, a koristi se i protiv upale bubrega i preporučuje se svima koji imaju problema sa bakterijama u mokraći, savetuje Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. sep 2021, 10:28) - Jana [neregistrovani]

Za jaci imunitet

Bosiljak ima svoj specifican i prepoznatljiv miris, koristi se kao zacin a isto tako i kao caj za lecenje mnogih bolesti a narocito za glavobolju i upalu sinusa. Zato u poslednje vreme koristim dosta cajeve i dijetetske suplemente u kapsulama koje mi pomazu za zastitu organizma od raznih upalnih procesa, kao sto su sertifikovana ganoderma i agaricus lek za alergiju posto je sada ucestalost osoba koje su osetljive na alergene. Pomozimo sebi jacajmo nas imunitet i cuvajmo zdravlje od svih virusa i bakterija.