Čitaj mi!

Smrad ribe, paljevine i sumpora simptomi „dugotrajnog kovida“

Gubitak mirisa jedan je od simptoma kovida 19, ali oni kod kojih duže traje oporavak od ove bolesti prijavljuju da osećaju neprijatne mirise čak i nekoliko meseci nakon što su se zarazili koronavirusom.

Oštar, neprijatan miris ribe, sumpora i nečeg slatkastog može da bude jedan od simptoma koji se javlja kod osoba koje se duže oporavljaju od kovida, prenosi Skaj njuz.

Neobičan simptom poznat je kao parosmija, to jest izobličenje čula mirisa, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom „vrlo čudnim i veoma jedinstvenim“.

Prof Kumar, koji je i predsednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više meseci pre nego što je to postalo praksa širom sveta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se leče od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

„Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom“, rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

„Jedan je rekao da oseća smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama“, istakao je Kumar.

Prema njegovim rečima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao „neurotropni virus“ (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

„Mirisnim treningom“ protiv parosmije 

Dugotrajni kovid (long Covid) je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedeljama ili mesecima nakon početka bolesti.

Dobrotvorna organizacija "AbScent", koja pruža podršku osobama sa poremećajima čula mirisa, prikuplja informacije od hiljada pacijenata sa anosmijom i parosmijom u partnerstvu sa ustanovama zdravstvenog sistema Velike Britanije, kao i Britanskim rinološkim društvom kako bi pomogla razvoju terapija.

Predstavnici organizacije preporučuju svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu „mirisnom treningu“, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

broj komentara 48 pošalji komentar
(petak, 17. jun 2022, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Postcovid

Nađite dobrog neurologa da vam prepiše terapiju.

(četvrtak, 26. maj 2022, 14:37) - Jelena [neregistrovani]

Postcovid

Oprostite j a sam doktor prije 6 mj sam izgubilanjuh i okus...sad se vratio njuh tako da mi sve smrdi odvratno neopisivo, stranu u ustima okus koda mi je groblje u tijelu..sve je blještavo poput kombinacije metala i sumpore..ne mogu više.. razlikuje samo slatko i slabo.. inače sam imala delta soj i u teškom obliku s obostrano prvo virusom pa bakterijskom upalom pluća.. 27 dana umirah..a samo liječenje trajalo 51 dan...što da radim.. pomognite

(sreda, 18. maj 2022, 09:42) - Sara [neregistrovani]

Mengen

Pozz. Ija sam imala kovid prije skoro godinu dana ustvari cijela familija muz imao tezi oblik ja i djeca skoro pa nista da bi od prilike prije nekih 3 mj.pocelo meni i djeci sve da smrdu uzas zanima me ovo sto je neko napisao ciscenje od toksina kako to da jos probamo jer sve smo probali uzas od smrada nista nemozemo jesti hvala za svaki savjet unaprijed

(utorak, 10. maj 2022, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Re: Kovid

Nema veze sa Kovidom!
To što smrdi, to je iskvarenost većeg dela sveta!
Iskvario se ljudski rod, pa sve smrdi li smrdi!

(utorak, 10. maj 2022, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

nesrece

Dali je neki vozac platio kaznu za kiristenje telefona u voznji a skoro svski peti vozac vozi i razgovara .Cemu nsm sluze zskoni uvesti visoke kazne zbog tekefona mnogi su neduxni stradali

(utorak, 10. maj 2022, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

deca i roditelji

Cesto roditelj sve dozvoljava svom detetu istog stiti i postice da dete bude nasilno.Deca su prepustena vise ulici .Za svski icident u skoli deteta roďitlja pozvati na odgovirnost.Dati veca prava nastsvnom osoblju uvesti stroze mere u skoli.

(ponedeljak, 09. maj 2022, 22:43) - Sikter more [neregistrovani]

Kovid

Imam i ja isti problem, u januaru preležao kovid i izgubio miris i ukus. Postepeno su se vratili ali od prije 15ak dana praktično ne mogu ništa jesti što sam volio, uglavnom meso. Sve mi se osjeti na buđ i leš, gotovo da ne jedem. Ima li neko ko je slične simptome imao i da li je to riješio i koliko je trajalo? Hvala unaprijed

(petak, 06. maj 2022, 14:54) - Ana [neregistrovani]

Problem sa neobičnim mirisima

Ja sam u septembru preležala koronu, nije bio najgori ali je bio jedan od težih oblika, nakon par meseci je počela značajno da mi opada kosa, to se malo prikrili ali neki neobičan miris, smrad osećam u mnogim omekšivačima, kremama, u nekim pakovanim namirnicama, baš jak miris koji počinje da me nervira. Prvo sam pomislila da su u proizvodnji počela da se koriste neke nove supstance koje izazivaju taj miris ili ti smrad, ali onda sam pomislila da možda imam poremećaj čula mirisa. Onda naiđoh na ovaj tekst, nadam se da će ovi simptomi prestati...

(sreda, 04. maj 2022, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Osećaj smrada

Svi moji (živimo zajedno) su preležali koronu pre oko 50 dana. Hvala Bogu prošla bez većih posledica. Ja ne, nisam imao nikakvih simptoma, nisam se ni testirao. Od pre nekoliko dana osećam s vremena na vreme neki čudan i neprijatan miris, rekao bih kombinaciju crkotine i nagorevanja ! Čitajući ove redove pada mi na pamet da sam i ja preležao asimptomatski koronu. Mogu li nekako utvrditi sada da li sam je imao ili ne ? I ima li razloga da se javljam lekaru, imajući u vidu da nije toliko često i da mi za sada ne pravi veće probleme niti mnogo smeta ?

(četvrtak, 31. mar 2022, 15:05) - Milly [neregistrovani]

Mayday

Ja sam zbog kovida izgubila čulo mirisa i ukusa(kraj oktobra).
Vratili su se nakon 2 mjeseca, da bih sada, unazad mjesec dana, primijetila da mi meso, kafa, omekšivači imaju odvratan miris..
Taj miris, odnosno smrad mi je teško da opišem, ali definitivno izaziva gađenje i revolt prema hrani i napitku koje sam obožavala.