Otkriven uzrok „carske" hemofilije

Težak oblik nemogućnosti zgrušavanja krvi, od koje su patili neki članovi porodica ruskih i britanskih monarha pre više od sto godina, bila je jak oblik hemofilije B, potvrdile su najnovije analize.

Genetska bolest koja je pogađala članove porodica ruskih i britanskih monarha krajem 19. i početkom 20. veka u stvari je bio jak oblik hemofilije, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Mančesteru posle sprovedene opsežne DNK analize.

U članku, objavljenom u britanskom naučnom časopisu „Sajens", autori su naveli da je bolest, u vidu snažne nemogućnosti zgrušavanja krvi, od koje su patili mnogi potomci britanske kraljice Viktorije, bila jak oblik hemofilije B, objavljeno je na Internet sajtu Izvestija.ru.

Analize su obavljene na ostacima članova ruske carske porodice Romanov, ubijenih 1918. godine, uključujući prestolonaslednika Alekseja.

Nove naučne metode omogućile su biolozima, predvođenim doktorom Jevgenijem Rogajevim, da izdvoje genski materijal iz kostiju, otkrivenih pre nekoliko godina u Sibiru, gde su streljani poslednji ruski car Nikolaj i članovi njegove porodice.

Naučnici su uspeli da odrede mutaciju X hromozoma koji je odgovoran za stvaranje faktora IX u krivi, od kojeg zavisi koagulacija.

Ta mutacija je i razlog nastajanja hemofilije tipa B. Kako se ta bolest može dovesti u vezu sa defektom X hromozoma, nju po majčinoj liniji nasleđuju samo muški potomci.

Naslednik ruskog prestola Aleksej, prapraunuk kraljice Viktorije, bolovao je od hemofilije.

Ovo otkriće je, kako je rekao Rogajev, najnovija potvrda autentičnosti ostataka porodice Romanov.

„Razrešili smo medicinsku zagonetku prošlosti", zaključio je Rogajev.

broj komentara 0 pošalji komentar