Nobelova nagrada za napredak u sprečavanju starenja

Troje američkih naučnika ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu. Elizabeta Blekbern, Kerol Grejder i Džek Sostak priznanje su dobili jer su otkrili kako se kopiraju hromozomi i štite od uništavanja.

Nobelova nagrada za medicinu za 2009. godinu dodeljena je američko-australijskoj naučnici Elizabeti Blekbern i Amerikancima Kerol Grejder i Džeku Sostaku za rad na enzimu telomeraza koji štiti ćelije od starenja, saopštio je Nobelov komitet u Stokholmu.

„Ove godine Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu dodeljena je naučnicima koji su pronašli rešenje za veliki problem u biologiji: kako hromozomi mogu u potpunosti da se kopiraju tokom ćelijske deobe i kako mogu da se zaštite od propadanja", navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

Nobelov komitet je naveo da su ovogodišnji dobitnici nagrade za medicinu „pokazali da se rešenje nalazi u hromozomskim završecima - telomerima, i u enzimu koji ih formira - telomerazi".

Budući da je u vezi sa starenjem ćelija, taj enzim mogao bi da bude ključ za večnu mladost.

Enzim ima i ključnu ulogu u malignoj transformaciji ćelija, a otkrile su ga Blekbernova i Grejderova 1985. godine.

Prema oceni članova Komiteta, otkrića Blekbernove, Grejderove i Sostaka daju novu dimenziju dosadašnjem shvatanju ćelija i rasvetljavaju mehanizme bolesti i stimulišu razvoj novih, mogućih terapija.

U svakoj kategoriji uz nagradu se dodeljuje i suma od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto manje od milion evra, koja se može podeliti na najviše tri laureata.

Nobelov komitet tokom narednih dana objaviće dobitnike nagrada za fiziku, hemiju, književnost, mir i na kraju za ekonomiju, čime će se 12. oktobra završiti dodela.

Nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, knjiženovsti i ekonomiju biće uručene dobitnicima 10. decembra u Stokholmu, dok će za mir biti uručene u Oslu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. okt 2009, 20:23) - Igor [neregistrovani]

Mladost odaziv starosti


Za pohvalu otkrice, ali konkretno nije objasnjeno kojim principom i da li moze da se spreci starenje celije po deobi, vec je otkriveno kako i da ona nastaje. To u vezi sa Starenjem Stanovnistva je druga problematika, resenje po meni glasi ako ce mladost trajati vecno isto ce biti i sa poslom, vecno ce mlad covek raditi, jer nece imati staracke probleme, osim ako se ne dese nepredvidjene okolnosti, nus pojave takve mladosti a to sto ima sve vise ljudi na zemlji, nauka ce svojim doprinosom kroz koliko godina uciniti naseljavanja planeta naseg kosmosa i tu ce rad biti neprikosnoven. To u smislu duzeg trajanja coveka sposobnog za rad u takvim okolnostima ide u prilog zbog dugih putovanja u buducim medjugalaktickim putevima koje spajaju dve planete i druge svetove

(ponedeljak, 05. okt 2009, 19:34) - Dr Angel Lazarov [neregistrovani]

Čestitka

Čestitam izvanrednim, pametnim i upornim naučnicima koji su otkrili epohalan pronalazak u oblasti citogenetike. Ovakvi primeri treba da budu uvek prva vest u svim medijima, elektronskim i štampanim, a ubice, teroriste i kriminalce potpuno zapostaviti, sa njima nek se bavi sudstvo. U svim segmentima života treba isticati pametne vredne i uspešne pojedince, kao što su naši učenici koji osvajaju medalje na takmičenjima znanja po celom svetu, zatim uspešne sportiste i tako...samo pozitivni primeri što će nam omogućiti da što pre uđemo u Evropu. Naučnicima još jednom čestitam na izvanrednom pronalasku.

(ponedeljak, 05. okt 2009, 16:20) - Vlada [neregistrovani]

Cestitam

Skidam kapu naučnicima! Medjutim brine me druga problematika koja proizilazi iz njihovih otkrića, a to je koliko će se dugo živeti, jer ionako se smatra da je stanovništvo Evrope generalno medju "najstarijima" pa se pitam koliko će tek onda biti stari kad zaživi njihovo otkriće. Živela mladost!!!