Nova nada uz matične ćelije

Oko 75 težih oboljenja moći će da se leči u budućnosti primenom matičnih ćelija uzetih iz pupčanika nakon porođaja. Terapija će najviše odgovarati osobi koja je tada rođena, ali može da pomogne i osobama sa kojima je u krvnom srodstvu.

Lakim i bezbolnim postupkom, iz pupčane vrpce, neposredno posle porođaja, mogu se uzeti matične ćelije, višestruko korisne za buduće zdravlje novorođenčeta.

Tim ćelijama, koje se čuvaju u specijalnim bankama u inostranstvu, u budućnosti će moći da se leči 75 težih oboljenja tad rođenog deteta.

Prilikom izdvajanja matičnih ćelija ne dodiruju se ni majka ni beba, ćelije se zamrzavaju, a u budućoj potencijalnoj terapiji najviše će odgovarati osobi koja je rođena, ali i njenoj braći i sestrama pošto je mogućnost poklapanja 50 odsto.

Porodilišta u šest gradova u Srbiji omogućila su ženama uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce neposredno posle porođaja.

U Beogradu se 7. oktobra u Organizaciji Instituta za genetiku održava Okrugli sto "Genske terapije-terapija matičnim ćelijama, pogled u budućnost", kojem će prisustvovati vodeći stručnjaci te oblasti iz zemlje i inostranstva.

Stručnjak za matične ćelije i ginekolog Mima Fazlagić rekla je agenciji Beta da je do sad to uradilo nekoliko stotina žena u porodilištaima u Beogradu, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci, Jagodini, Vršcu i Užicu.

"Te bolnice su dobile dozvolu Ministarstva zdravlja da se bave uzimanjem ćelija iz pupčanika, što znači da imaju obučen kadar da sprovede taj postupak, da se obavi transport, zamrzavanje i drugo", objasnila je dr Fazlagić.

Za narednu godinu planirano je otvaranje javne banke u Srbiji u kojoj bi se čuvale matične ćelije i koristile po potrebi, poput krvi.

"Privatne banke čuvaju matične ćelije isključivo za osobu čije su, a javne uzimaju prema potrebama od raspoloživih", objasnila je dr Fazlagić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je povećano interesovanje za čuvanje tih ćelija, a postupak se sprovodi tokom poslednje tri godine.

Čuvanje matičnih ćelija nije vremenski ograničeno. Prvatne klinike u inostranstvu najčešće naplaćuju oko 1.800 evra za dvadeset godina čuvanja ćelija.

"Plaća se pošto se postupak uspešno sprovede i ćelije zamrznu", istakla je lekarka Fazlagić.

broj komentara 0 pošalji komentar