Bebe budući stogodišnjaci

Nova dostignuća u oblasti medicine i očuvanja zdravlja utiču pozitivno na dužinu života. Ukoliko takav trend bude nastavljen, više od 50 odsto beba rođenih posle 2000. godine doživeće stotu.

Više od polovine beba koje se danas rađaju u bogatim zemljama umreće kao stogodišnjaci ako se nastavi tendencija produžetka očekivane dužine života, ocenjuju danski istraživači.

Čak 75 odsto beba koje žive u zemljama kao što su Japan, Švedska i Španija doživeće najmanje 75. godinu čak i bez ikakvih poboljšanja u domenu zdravlja.

Ako očekivana dužina života nastavi da raste ovim tempom, većina beba rođenih u bogatim zemljama posle 2000. godine može da očekuje da će doživeti 100. godinu, ističu danski istraživači.

"Veoma dug život više nije daleka privilegija budućih generacija, već moguća sudbina većine ljudi koji danas žive u razvijenim zemljama", navodi Kare Kristnensen iz Danskog centra za istraživanje starenja u članku objavljenom u britanskom stručnom časopisu „Lanset".

U istraživanju, u kojem je Nemačka poslužila kao školski primer, navodi se da će 2050. godine stanovništvo te zemlje biti mnogo starije, ali i manje brojno nego danas. Ta situacija karakteristična je za sve razvijene zemlje.

Starenje stanovništva donosi ozbiljne probleme u vezi sa zdravstvenim sistemom, socijalnu zaštitu i odlazak u penziju, ali danska studija otkriva da žene i muškarci danas žive ne samo duže nego i da su boljeg zdravlja.

Danski istraživači insistiraju na problemu zaposlenja seniora i ističu da mogućnost rada sa skraćenim radnim vremenom treba da bude razmatrana paralelno sa raznim idejamo o godinama za odlazak u legalnu penziju.

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi produžetak aktivnog života kroz rad sa skraćenim radnim vremenom mogao da doprinese porastu očekivane dužine života i boljem zdravlju, navode danski istraživači.

broj komentara 0 pošalji komentar