Formule spasavaju srce

Rizik od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti može se utvrditi i pomoću matematičkih formula. Koristeći kompjuterski softver, programe i složene proračune, stručnjaci KBC „Bežanijska kosa" mogu da utvrde stepen opasnosti od pojave tih bolesti srca.

Srpski lekari tvrde da su među retkima u svetu koji mogu da utvrde da li kod pacijenta postoji rizik od infarkta ili iznenadne srčane smrti. I to pomoću dobrog softvera, nekoliko programa, i složenih matematičkih formula.

Stručnjaci Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa" razvili su i ANSA metodu, kojom se dijagnostikuje i poremećaj autonomnog nervnog sistema.

Svoje rezultate predstaviće na Prvom svetskom kongresu iz neurokardiologije u Beogradu, koji se održava od 1. do 3. oktobra.

Pedesetjednogodišnji Zoranom Rakić nakon dijagnostikovanja sinkope, to jest prolazne krize svesti, uzima odgovarajuću terapiju i kaže da se dobro oseća.

„Krene najpre mučnina, preznojavanje, osećaj nesigurnosti, nestabilnost. Na kraju osećate toplotu koja vas odvede u krizu svesti", opisao je Rakić simptome bolesti.

Ova laboratorija, je jedistvena u Srbiji, a kako tvrdi doktor Branislav Milovanović, i u jugoistočnoj Evropi.

Uz upotrebu specijalne opreme lekari su u mogućnosti da otkriju zbog čega dolazi do krize svesti, problema sa kojim se u nekom trenutku suočava čak šest odsto svetske polulacije.

Uzroci mogu biti neurološki, kardološki, ali su često i nepoznati.

„Pacijente podvrgnemo dijagnostičkom testiranju u trajanju od dva sata, posle toga nose holtere, i onda posle toga se donosi krajnji zaključak i leči pacijnet. Imamo specijalni protokol pratimo ih tri, šest ili 12 meseci", objasnio je doktor Branislav Milovanović iz KBC „Bežanijska kosa".

Kardiovaskularni rizik

Uz primenu takozvane ANSA metode, dijagnostikuje se poremećaj autonomnog nervnog sistema, a to je „softver organizma" jer reguliše rad svih organa, i utvrđuje se koji je lek najbolji za pacijenta.

Ovde se može proceniti i kardiovaskularni rizik pacijenata.

„Zasniva se na matematičkoj analizi bioloških signala, negde u trajanju od deset minuta. Za deset godina ispitali smo više od 2.000 pacijenata, što je najveća grupa u svetu", rekao je Milovanović istakavši da tu metodu u jugoistočnoj Evropi primenjuje jedino tim sa KBC „Bežanijska kosa". 

Organizatori neurokardiološkog skupa u Beogradu tvrde da je u pitanju istorijski kongres, jer se održava prvi put u svetu.

„Budućnost i medicine i nauke su mladi ljudi. Organizatori skupa su uradili veliki posao, spojili različite discipline i doveli nas u ovaj prelep grad" istakao je Hajnc Larman iz organizacije EFAS.

Neurokardiologija je multidisciplinarna oblast koju čine neurologija, kardiologija, interna i opšta medicina, dijabetologija, nefrologija, psihologija, ali i matematika i fizika. Prvi skup neurokardiologa traje do subote.

broj komentara 0 pošalji komentar