Otpor obaveznoj vakcinaciji

Uprkos uveravanjima stručnjaka da su komplikacije nakon vakcinacije protiv virusa novog gripa minimalne, veliki broj zdravstvenih radnika u svetu protivi se obaveznom primanju vakcine.

Američki zdravstveni radnici protive se obaveznom vakcinisanju protiv virusa H1N1. Glavni argument zaposlenih u zdravstvu je to što vakcina nije klinički testirana kao što je to slučaj sa vakcinom protiv običnog gripa.

Ne postoji sloboda izbora, to jest mogućnost da oni koji neće da se vakcinišu, ne budu vakcinisani.

Sestre, lekari i drugi zdravstveni radnici najviše strahuju od toga da će usled vakcinacije doći do neke komplikacije i da niko neće znati kako da pomogne i izleči takvog pacijenta.

Prema odredbi koja je usvojena 13 avgusta, u američkoj državi Njujork svi oni koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i koji „potencijalno mogu preneti virus na pacijente" do 30. novembra moraju primiti vakcinu protiv virusa H1N1.

Takva odluka vlasti nameće pitanje kakve okolnosti uslovljavaju obaveznu vakcinaciju.

Državni komesar za zdravstvo Ričard Dejns, u prilično dugačkom otvorenom pismu, istakao je da zdravstveni radnici „duguju pacijentima i celom društvu dokaz o bezbednosti naučnih standarda", kao i da je neophodno još jednom potvrditi posvećenost tradiciji stavljanja interesa pacijenata ispred svojih podržavanjem obaveznog vakcinisanja.

Protesti protiv ovakve obavezne zaštite najavljeni su u SAD, ali su okupljanje na ulicama Londona za 3. oktobar najavili i tamošnji zdravstveni radnici.

Sudeći prema saopštenju koje je izdala služba za odnose sa javnošću Vojske SAD, u otobru počinje vakcinacija i svih u vojnoj službi.

U američkoj državi Masačusets očekuje se da do 15. decembra zdravstveni radnici prime vakcine protiv virusa gripa tipa A H1N1, ali vakcinacija nije obavezna.

Kritičari obaveznog vakcinisanja ističu najčešće neželjene efekte koje sami naučnici i lekari priznaju.

Najviše polemika izazvalo je prisustvo timerosala, organskog jedinjenja koje se koristi za konzervaciju vakcina, a budući da sadrži živu izbačeno je iz upotrebe zbog bojazni da može dovesti do pojave autizma.

U naučnim radovima ističe se da iako neželjena dejstva, koja vakcina protiv gripa može izazvati, uglavnom nisu ozbiljna, postoje potencijalne opasnosti fiziološke prirode.

Mišljenja o zaštiti postojećim sredstvima i dalje su podeljena, ali se stručnjaci slažu da masovna vakcinacija protiv virusa gripa H1N1 ne bi imala učinak kao zaštita od dečje paralize, difterije i boginja.

broj komentara 0 pošalji komentar