Batine „izbijaju" inteligenciju

Fizičko kažnjavanje dece može se dovesti u vezu sa slabijim razvojem mentalnih sposobnosti, tvrdi nakon višedecenijskog istraživanja američki lekar Marej Stros.

Istraživač Marej Stros iz američke savezne države Nju Hempšir proveo je 40 godina u proučavanju uticaja fizičkog kažnjavanja dece na njihov moždani razvoj.

Deca koja su redovno fizički kažnjavana, tačnije, ona koja su dobijala po „turu" ili poneki šamar, manje su inteligentna nego deca koja o svojim greškama i nestašlucima razgovaraju sa roditeljima, tvrdi Stros.

Prema njegovim rečima, razgovor sa decom, pa čak i tokom prvih nekoliko godina života, utiče na povećanje moždanih konekcija i na kognitivni kapacitet.

Što roditelj manje pribegava fizičkom kažnjavanju, to je verbalna komunikacija s detetom potrebnija u njegovom obrazovanju i korigovanju grešaka u ponašanju.

Šamari i drugi vidovi batina predstavljaju zastrašujuće i stresne događaje za decu koji za posledicu mogu da imaju kognitivni deficit.

Što su batine prisutnije, to je razvoj mentalne sposobnosti deteta sporiji, zaključak je višedecenijskog istraživanja doktora Mareja Strosa.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 25. feb 2010, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Netacno

Ja imam 34 godine,imam cerku i sina,kojima je sloboda uvek ogranicena,na kraju godine pogledam im knjizice,i odredim kaznu,ako nemaju sve petice,nema mora,izlazaka,i nicega,znaci liseni su svega,moj sin je dobio dosada od prvog razreda osnovne skole ukupno 6 godina kazne,a cerka 5,to je vremenski period,u kojem su svega liseni,i moraju to da odtrpe

(petak, 02. okt 2009, 13:34) - Милош [neregistrovani]

Последице

Деца требају још у раној младости да стекну осећај за добро и лоше.
Треба да се награде и казне..., али не треба дете наградити исто нпр за завршен разред са свим петицама и за то што је поспремио собу. Тако исто и са кажњавањем, батине су најстрожа казна...
Деца требају да знају да сваки поступак носи за собом и последице (биле добре или лосе).

(sreda, 30. sep 2009, 21:17) - Mostar [neregistrovani]

Batine

Slazem se da je mnogo bolji nacin za vaspitavanje djece razgovor, a ne batine, ali prvo trebamo definisati sta su to zapravo "vaspitne batine"?
Evo u inostranstvu gledam gotovo svaki dan kako se djeca vuku i vriste po prodavnici, a majka kao razgovara sa njima i moli ih da se ustanu i ne deru se, aaoni onda jos glasniji i razmazeniji. A onda ista ta djeca sjede u ucionici sa nasom i ostalom emigrantskom djecom koja ponekad bogami dobiju po zadnjici i opetsu nasi daleko pametniji, vaspitaniji, odgovorniji, napredniji i ambiciozniji.
Nemojte djecu da lomite i izivljavate se, i ako se moze bez ikakvih batina to je super, ali ako ponekad zasluze da dobiju malo po guzi nece im nista biti.

(sreda, 30. sep 2009, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Lemanje

Mene su lemali i stvarno nisam puno inteligentan, sporije kapiram ali sam izgubio zdravlje (dijabeticar, multipla skleroza, poluslep), hocu da kazem da me je od malih nogu bio strah kada me otac uhvati pod svoje e sad da li su bolesti nastale zbog trauma u detinjstvu to je vec za proucavanje. Ne znam ni zasto sam ovo napisao verovatno je neki psihicki problem u pitanju ili da bi se izjadao, izbacio malo iz sebe ali opet ne mrzim nikoga pa ni oca sta da radim, i onako nemam nista, 40 godina a bez krova nad glavom ali lazem imam svoje blago moju decu zbog kojih trpim mnogo toga nepravedno ali deca su nase blago zar nije tako.

(sreda, 30. sep 2009, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

natprosecno

da li je napravljena veza izmedju inteligencije roditelja i njihovog ponasanja (lemanja) prema deci?

(sreda, 30. sep 2009, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

MENSA

Ja sam clan MENSE a majka me je kao malog lemala samo tako ...
Pitam se koliku li bi inteligenciju imao da me nije lemala :o)))

(sreda, 30. sep 2009, 15:33) - bt [neregistrovani]

Tačno

Da te nije lemala imao bi prosek 9,85.

(sreda, 30. sep 2009, 14:04) - Aggro [neregistrovani]

Tačno

Mene je majka kao klinca lemala svakog dana i sad imam prosek 9.1
8.(... .. .