Nada za obolele od Parkinsonove bolesti

Klinička ispitivanja potvrdila efikasnost novog leka ne samo u ublažavanju simptoma Parkinsonove bolesti, već i pri usporavanju daljeg razvoja oboljenja.

Novi lek protiv Parkinsonove bolesti "rasagilin", čija su klinička ispitivanja u toku, pokazao se delotvornim ne samo u ublažavanju i otklanjanju simptoma, već i kao sredstvo koje usporava razvoj tog neurodegenerativnog oboljenja.

Francusko-američka grupa istraživača došla je do tih rezultata radeći 18 meseci sa grupom od 1.200 pacijenta u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, preneli su francuski mediji.

Kod obolelih od Parkinsonove bolesti dolazi do uništenja "dopaminergijskih" neurona u sivoj moždanoj masi.

Usled smanjenog lučenja dopamina u delu mozga koji ima bitnu ulogu pri regulisanju voljnih pokreta kod obolelih se javljaju drhtanje i ukočenost. 

Istraživači ističu da danas postoji čitav niz "dopaminergijskih" farmakoloških jedinjenja koja mogu da obnove proizvodnju "dopamina", neurotransmitora čije je funkcionisanje poremećeno kod pacijenata obolelih od Parkinsona.

Ono što je do sada obeshrabrivalo naučnike, ali i obolele, je to što nijedan od tih lekova ne deluje na zaustavljanje razvoja same bolesti.

Bolest poremećaja pokreta nazvana je po britanskom lekaru Džejmsu Parkinsonu koji je još početkom 19. veka opisao simptome oboljenja.

Usled sporog razvoja bolesti, može proći i nekoliko meseci, pa i godina pre nego što osoba primeti da ima tegobe.

Među prvim simptomima je blago podrhtavanje ruku ili prstiju koje se postepeno razvija u ritmično drhtanje.

Pokreti postaju nespretni zbog ograničenja pokreta i ukočenosti mišića.

Brzina napredovanja simptoma i oboljenja individualni su, pa kod nekih pacijenata bolest duže vreme ne utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar