"Mirišljave" cigarete stavljene van zakona

Američke federalne zdravstvene vlasti zabranile su prodaju aromatizovanih duvanskih proizvoda. Arome jagode, čokolade, višnje, zabranjene jer "mame" decu i tinejdžere.

Prvo veliko pooštravanje propisa na tržištu duvana, nakon što je Upravi za hranu i lekove (FDA) dato pravo da reguliše prodaju duvanskih proizvoda na američkom tržištu, došlo je u vidu zabrane prodaje aromatizovanih cigareta.

Odlukom se zabranjuje prodaja duvanskih proizvoda sa čokoladom, vanilom, karanfilićem i drugim aromama koje mame decu i tinejdžere na pušenje, obrazložili su američki federalni zdravstveni zvaničnici.

Predstavnici FDA saopštili su da će razmotriti regulisanje prodaje duvanskih proizvoda sa mentolom i nagovestili da će uskoro možda preduzeti mere protiv daleko većeg tržišta aromatizovanih malih cigara i cigarilosa, objavio je "Njujork tajms".

"Ove aromatizovane cigarete otvaraju vrata za mnogo dece i omladine da postanu stalni pušači", ukazala je komesarka za hranu i lekove Margaret Hamburg, prilikom objavljivanja zabrane.

Jedno istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da su sedamnaestogodišnjaci imali tri puta više izgleda da puše aromatizovane cigarete od dvadesetpetogodišnjaka i da su te cigarete smatrali bezbednijim od ostalih.

Senator Tom Harkin smatra da će zabrana prodaje cigareta sa aromom jagoda, čokolade i drugim ukusima doprineti smanjenju zavisnosti među mladim pušačima, sprečiti pojavu bolesti i doneti višemilionsku uštedu zdravstvenom sektoru.

Zabrana je usvojena tri meseca nakon što je američki predsednik Barak Obama potpisao zakon kojim se FDA ovlašćuje da reguliše prodaju duvanskih proizvoda.

Promet tih proizvoda samo u 2008. godini u SAD iznosio je 96 milijardi dolara, uključujući 87 milijardi dolara u prodaji cigareta, četiri milijarde dolara u prodaji cigara, malih cigara i cigarilosa i 4,6 milijardi dolara u prodaji duvana za žvakanje, lule i uvijanje cigareta.

U okviru novog propisa, FDA će imati pravo na regulisanje tržišta običnih cigareta, cigara i duvana za žvakanje, ali te proizvode ne može zabraniti.

Proizvođači duvana i duvanskih proizvoda moraju do januara dostaviti toj agenciji informacije o sastojcima i aditivima, a duvanska industrija od juna neće više moći da koristi termine, kao što su "lajt" (blage), "majld" (srednje blage cigarete) i "lou tar" (nizak nivo katrana).

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. sep 2009, 09:01) - Shale [neregistrovani]

Baš tako !

Potpuno se slažem sa tekstom, iako sam se iz naslova pitala otkud sada pa to, zar to nije extra za nas nepušače, a i pušače. Ali, vrlo je jasno zašto ipak ne.