Na pomolu nova vakcina

Otkrivena tri bakterijska proteina koji su veoma delotvorni protiv urinarnih infekcija. Testiranje na miševima pokazalo je da ti proteini podstiču jaku imunološku reakciju protiv bakterije "ešerihije koli", uzročnika urinarnih infekcija.

Grupa američkih naučnika sa univerziteta u Mičigenu otkrila je tri bakterijska proteina veoma delotvorna protiv urinarnih infekcija.

Ubrizgavanje tih proteina miševima dalo je pozitivne rezultate jer je na taj način kod njih podstaknuta jaka imunološka reakcija protiv bakterije "ešerihije koli", uzročnika urinarnih infekcija.

Američki naučnici su prvo obavili ispitivanja najmanje 5.379 bakterijskih proteina koji mogu da izazovu imunološku reakciju, a šest tih supstanci su zadržane kao vakcine "kandidati" i nazalno ubrizgane miševima.

Tri od šest supstanci zaštitile su miševe od urinarnih infekcija.

Naučnici su ustanovili da ti proteini deluju na receptore gvožđa koji se nalaze na površini bakterije i na taj način imaju glavnu ulogu u širenju infekcije.

Američki istraživači, koji su utvrdili i da su te vakcine "kandidati" delotvorne protiv više vrsta bakterije "ešerihije koli", sada planiraju i klinička ispitivanja na ljudima.

U slučaju uspeha, biće potrebno sačekati još nekoliko godina da bi razvijena vakcina bila dostupna.

U SAD 53 odsto žena i 14 odsto muškraca najmanje jednom u životu doživi urinarnu infekciju.

broj komentara 0 pošalji komentar