Neophodno više novih antibiotika

Nedostatak efikasnih antibiotika, prilagođenih suzbijanju infekcija koje izazivaju bakterije otporne na lekove, mogao bi da postane ozbiljan problem, upozoravaju stručnjaci.

Zdravstveni stručnjaci u Evropi upozorili su da se ne razvija dovoljno antibiotika koji bi rešili nevolje sa "superbakterijama".

U zajedničkom izveštaju Evropskog centra za kontrolu bolesti i Evropske agencije za lekove apeluje se na zdravstvene vlasti da uspostave svetsku i evropsku strategiju za rešavanje problema sa bakterijama otpornim na najveći broj antibiotika koji se danas koriste.

Od infekcija izazvanih takvim bakterijama u zemljama Evropske unije svake godine umre oko 25.000 ljudi, što društvo košta 1,5 milijardu evra godišnje, navodi se u izveštaju.

Stručnjaci trenutno rade na razvijanju svega 15 novih antibiotika, od kojih je većina u ranim fazama ispitivanja.

Najčešća "superbakterija" je zlatni stafilokok (staphylococcus aureus), ali se i broj drugih bakterija otpornih na veliki broj antibiotika postepeno povećava.

Ova bakterija najčešće izaziva infekcije koje se vrlo teško leče kod pacijenata na dužem bolničkom lečenju, osoba sa oslabljenim imunim sistemom, dijabetičara, zatvorenika, male dece i starijih.

broj komentara 0 pošalji komentar