Čitaj mi!

Matične ćelije, razlika između života i smrti

Jedan od najvećih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija u Nemačkoj je Nadežda Basara. Gostujući na RTS-u, dr Basara govorila je o svom iskustvu u Nemačkoj i zašto se samo u nekim pokrajinama te zemlje obavi i do 100 puta više transplantacija matičnih ćelija nego u Srbiji.

Matične ćelije i lečenje pomoću njih mnogim teško obolelima znače razliku između života i smrti. Jedna od najuspešnijih zemalja u transplantaciji matičnim ćelijama je Nemačka, a u velikoj meri zahvaljujući doktorki Nadeždi Basari, koja je gostovala na Radio-televiziji Srbije.

Prema njenim rečima, matične ćelije mogu da pomognu u izlečenju velikog broja hematoloških bolesti, ne samo malignih.

U Srbiji je dosad urađeno tek pet transplantacija od nesrodnih donora, dok se u nekim nemačkim pokrajinama godišnje uradi i do 100 puta više.

„U Nemačkoj, kao i celoj zapadnoj Evropi, transplantacija matičnim ćelijama je jedna etablirana metoda kojom se leče svi vidovi malignih bolesti. Sa druge strane, u Srbiji, iz različitih razloga, doskora nije bila moguća transplantacija matičnih ćelija nesrodnog donora“, navodi doktorka.

U nemačkoj pokrajini Saksoniji, koja je po veličini i broju stanovnika slična Srbiji, izvede oko 500 transplantacija od nesrodnih donora godišnje.

Govoreći o samom broju medicinskih centara koji obavljaju transplantaciju srodnih i nesrednih matičnih ćelija, Basara objašnjava da u Nemačkoj postoji čak 60 takvih centara.

„U Nemačkoj su hematologija i onkologija jedna specijalizacija. Prednost takvog pristupa jeste što se objedinjuju citostatske terapije kod različitih bolesti. Postoje zajednički protokoli i predlozi kako se terapija radi i postoje standardi koji se primenjuju i oni se primenjuju u svim centrima i na isti način“, ističe Basara.

Prema njenim rečima, u pokrajini Šlezvig-Holštajn, gde ona sa svojim timom naporno radi, izuzetno se gaji timski rad, koji podrazumeva sastanke jednom nedeljno i na kojima se odlučuje o različitim terapijama kod svakog pacijenta.

Bez timskog rada, kako kaže, nema nikakve mogućnosti za uspeh.

Inače, na severu Nemačke odlučeno je da se sedam medicinskih centara objedini u jedan, koji će se zvati Nord, a na čijem će čelu biti doktorka Basara.

„Ideja je da bila da se svi centri za lečenje različitih organa objedine u jedan centar. Posebno je važno što u dokumentaciju tumora, od trenutka dijagnoze, do kraja terapije svaki doktor ima uvid. Ako pacijent dođe kod mene na pregled, a nakon toga ode kod nekog drugog doktora, taj kolega može da pogleda dosadašnju dokumentaciju“, kaže doktorka i dodaje da se na takvom sistemu radi u celoj Nemačkoj.

Da podsetimo, dr Basara se odriče šefovskog dodatka u korist pacijenata koji dolaze iz Srbije, pa su njima troškovi lečenja zbog toga znatno manji.

Prema njenim rečima, i kolege na klinikama su je podržale u ovoj odluci, jer smatraju da pacijenti sa Balkana treba da budu tretirani kao nemački pacijenti i da ne snose nikakve dodatne troškove.

Na pitanje zašto je srpsko zdravstvo ponovo svrstano na samo dno evropske lestvice, dr Basara ističe da je to izuzetno tužno jer imamo izvanredne hirurge.

Međutim, u medicini nije samo umeće značajno, već i ostale stvari, posebno dijagnostika, koja podrazumeva magentnu rezonancu, PET skener. Zbog toga, u dva dana se može da dobiti najkomplikovanija molekularna dijagnostika pacijenta sa leukemijom.

To je nešto što je, kako kaže, nezamislivo u Srbiji, gde se na tako nešto čeka po nekoliko nedelja, dok se u Nemačkoj za tri ili četiri dana dobija cela dijagnoza.

„Trebalo bi da postoji više centara po Srbiji, a da ne bude sve centralizovano u Beogradu. Na jugu Srbije je u porastu broj obolelih od malignih bolesti. U Nišu sam prošli put baš o tome govorila dok sam boravila kao gost Medicinskog fakulteta“, navodi Basara.

Kako objašnjava, finansijska sredstva nikada ne bi smela da predstavljaju problem.

„Ukoliko postoji ideja i želja da se osnuje jedan centar, sredstva nisu problem“, dodaje doktorka.

Prema njenim rečima, postoji i velika razlika u pristupanju dijagnozi.

„Pristup je timski, interdisciplinaran i objašnjava se do detalja. Procedura i dijagnoza se objašnjava do detalja. Takođe se insistira na prisustvu cele familije, jer je osobama koje boluju od maligne bolesti potrebna velika podrška“, ističe naš stručnjak.

Zanimljivo je i da su posete bolesnicima neograničene, odnosno da, ukoliko se preduzmu sve mere predostrožnosti, familija i drage osobe mogu da provedu u bolnici ceo dan.

broj komentara 91 pošalji komentar
(petak, 11. jun 2021, 12:21) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Sve imate ovde:

Malteser Krankenhaus St. Franziskus-Hospital

(četvrtak, 10. jun 2021, 16:50) - Мели [neregistrovani]

E- мејл од докторке


Aљовић,
Молила бих Вас имејл докторке Басаре, мама ми има метастазе ма плућима и желела бих да потражим савет и помоћ од докторке.
Унапред захвалма

(utorak, 01. jun 2021, 17:34) - Zora [neregistrovani]

Pitanje

Dobar dan ,da li imate mozda direktan kontakt e'mail sa dr Basara.Htjela bih samo konsultaciju sa njom u vezi dijagnoze moje majke.Ako imate direktan e mail bila bih vam veoma zahvalna.

(utorak, 01. jun 2021, 15:57) - Соња [neregistrovani]

Живаљевић

Молила бих Вас имејл докторке Басаре, брат ми није добро има рак бешике, отпустили су га из болнице.

(utorak, 18. avg 2020, 22:44) - Kockar Miroljub [neregistrovani]

Kontakt ili gmail dr. Basare

Molim Vas za kontakt sa doktorkom Nadezdom Basarom kako bi se konsultovali oko lecenje akutne miloidne leukemije . Hvala unapred.

(utorak, 04. feb 2020, 16:30) - Tina [neregistrovani]

Kontakt dr.Basare

Pitreban mi je meil dr.Basare radi konsultacije u vezi djeteta

(ponedeljak, 04. nov 2019, 10:49) - Jelena [neregistrovani]

Molba

Ja bih Vas molila da mi posaljete neki kontakt ili mail.adresu dr.Nadezde Basare, jer mi je bratu koji ima 40 godina dijagnostikovan kancer pluca....hvala unapred

(ponedeljak, 15. apr 2019, 13:41) - Irena [neregistrovani]

Pomoc

Postovana,

molim vas da mi posaljete kontakt dr Basare, barem mejl jer mi je suprugu dijagnostifikovana akutna leukemija.
Unapred hvala

(nedelja, 17. mar 2019, 19:02) - Daliborka [neregistrovani]

Hitno

Da li si dobila kontakt dr Nade
Mom detetu je hitno potrebna pomoć,ako saznas kako doći do nje javi mi
daliborkamarkovic1972@gmail.com

(subota, 02. mar 2019, 12:59) - V.N [neregistrovani]

Kontakt za Dr Basaru

Kako kontaktirati Dr Basaru? Pozdrav

div id="adoceanrsvdcfhklggd">