Čitaj mi!

Kako je belgijska kraljica proslavila 50. rođendan

Belgijska kraljica Matilda, supruga kralja Filipa i majka prestolonaslednice Elizabete napunila je 50 godina. Dobila je i prigodne poklone.

Belgijska kraljica Matilda, supruga kralja Filipa, važi za jednu od najdecentnijih i najelegantnijih dama iz evropskih kraljevskih kuća.

Vrlo je popularna u narodu, a mediji prenose da je za 23 godine, koliko je u braku sa kraljem Filipom, u velikoj meri doprinela porastu popularnosti kraljevske porodice i monarhije. Dok Filip važi za pomalo ukočenog i nespretnog, Matilda je mnogo opuštenija i pristupačnija i vrlo prijatna prilikom poseta mnogih državnih velikodostojnika, piše Brussels Times.

Osim što savršeno vlada službenim jezicima Belgije, flamanskim i francuskim, govori i engleski i italijanski.

Za razliku od svojih više-manje vršnjakinja, poput španske kraljice Letisije i holandske kraljice Maksime, koje su se udale u kraljevske porodice i postale princeze „iz naroda“, Matilda ima „plave krvi“.

Njen otac je belgijski grof Patrik d'Udekem d'Akoz, a majka poljska grofica. Budućeg supruga upoznala je preko svoje starije sestre, a venčanje je obavljeno 4. decembra 1999. Pre udaje radila je kao logoped.

Matilda i Filip imaju četvoro dece, prestolonaslednicu Elizabetu i još dva sina i ćerku.

Proslava 50. rođendana kraljice protekla je bez nekih posebnih manifestacija, ali je tim povodom iskovan prigodan zlatnik sa kraljičinim likom, a belgijska pošta je odštampala specijalnu poštansku marku.

Za politički, kulturno i jezički podeljenu zemlju, kakva je Belgija, monarhija je institucija koju mnogi vide kao garant jedinstva i stabilnosti.

Tako da u ispitivanjima javnog mnjenja, kako piše štampa, monarhija stoji na stabilnih 58,2 procenta.

Popularnost kraljice raste do 71 odsto u Flandriji i više od 77 odsto u Valoniji.

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 07. mar 2023, 12:39) - Mila [neregistrovani]

Komentar

Divna. Pleni ljepotom i toplinom