Čitaj mi!

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svetu

Vlasnik „Tvitera“ i izvršni direktor kompanije „Tesla“, Ilon Mask, prema izveštaju Forbsa, ostao je bez titule najbogatije osobe na svetu i to zato što je prodao akcije kompanije za proizvodnju električnih automobila kako bi finansirao kupovinu društvene mreže za 44 milijarde dolara.

Kako navodi Forbs, izvršni direktor LVMH, matične kompanije luksuznog brenda „Luj Viton“, Bernar Arno i njegova porodica, preuzeli su titulu zahvaljujući ličnom bogatstvu od 185,4 milijarde dolara.

Mask, koji je bio na prvom mestu na Forbsovoj listi najbogatijih na svetu od septembra 2021. godine, ima neto vrednost od 185,3 milijarde dolara.

Akcije kompanije „Tesla“ pale su za oko četiri odsto.

Bogatstvo Maska i Arnoa je skoro isto – deli ih samo 200 miliona dolara. Arno je u sredu ujutru dodao nekoliko stotina miliona dolara svom bogatstvu, dok su akcije njegovog luksuznog konglomerata rasle. Ali s obzirom na to da su akcije LVMH-a ove godine nestale, Arno duguje titulu najbogatije osobe na svetu uglavnom zbog dramatičnog kolapsa „Teslinih“ akcija.

To je smanjilo neto vrednost direktora „Tesle“, koja je dostigla vrhunac od 320 milijardi dolara u novembru 2021, nakon što je gigant za iznajmljivanje automobila „Herc“ objavio veliku porudžbinu od proizvođača električnih vozila.

Bila je to godina mešovitih rezultata za kompaniju kojoj Mask duguje većinu svog bogatstva. Ali akcije su pale za skoro 50 odsto za godinu dana. Maskovo bogatstvo, koji poseduje skoro 25 odsto akcija, tako je od novembra 2021. opalo za 43 procenta.

Forbs ažurira listu na dnevnom nivou

Forbsova lista milijardera se ažurira na dnevnom nivou. U realnom vremenu se prate dnevni skokovi i padovi imovine najbogatijih ljudi na svetu.

Platforma za praćenje bogatstva pruža stalna ažuriranja o neto vrednosti i rangiranju svakog pojedinca za koga je Forbs potvrdio da je milijarder. Vrednost javnih udela pojedinaca se ažurira svakih pet minuta kada su odgovarajuće berze otvorene (mada postoji 15-minutno kašnjenje za cene akcija).

Pojedinci čije je bogatstvo u značajnoj meri vezano za privatne kompanije ažurira se jednom dnevno. U slučajevima kada pojedinac poseduje udeo u privatnoj kompaniji koji čini 20 odsto ili više njegove ili njene neto vrednosti, vrednost kompanije se prilagođava u skladu sa tržišnim indeksom specifičnim za industriju ili region.

Osim rokade na vrhu, na Forbsovoj listi milijardera treće mesto trenutno zauzima indijski biznismen, Gautam Adani sa 134,8 milijardi. Sledi ga Džef Bezos sa 111,2, Voren Bafet sa 106,1, a Bil Gejts zauzima šesto mesto sa neto bogatstvom od 105,3 milijarde dolara 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 07. dec 2022, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Mask, Twiter i Tramp

Lako spuštaju ugled bilo kome ko politički čačka po vlasti SAD.
Prvo Mask kaže da Pentagon plati korišćenje satelita iznad ukrajine, stiže poreska odmah da sumnja da Tviter kupovina ima neke utaje poreza, Mask povlači priču da Pentagon plaća satelite, odjednom sve OK.
Drugo, Mask vraća Trampa na Twiter, op, padaju akcije.
Neko sasvim treći ili prvi je najbogatiji u SAD, tata federalnih rezervi.