Čitaj mi!

Robertu Dauniju otac dao džoint u šestoj godini, sa osam postao zavisnik: Kao sačmarica u ustima...

Novi „Netfliksov“ dokumentarac „Sr“ prikazuje kakvo je bilo odrastanjee Roberta Daunija Mlađeg u turbulentnom domu i kako mu je otac Robert Dauni Stariji, izuzetno talentovani reditelj, otvorio put ka zavisnosti od droge i problematičnom odrastanju koje ga je umalo koštalo života.

Tokom pokeraške večeri koju je organizovao u njihovom njujorškom domu, Robert Dauni Stariji video je svog šestogodišnjeg sina kako krišom pije vino iz jedne od čaša na stolu. Umesto da mu je brzo uzme iz ruku, dodao mu je i džoint sa kanabisom i rekao mu da proba.

Teško je zamisliti kako bi dete u takvom domu moglo da izbegne probleme sa narkoticima kakve je imao Robert Dauni Mlađi, koji se više decenija borio sa zavisnošću.

Mnogo manje poznat od svog sina koji je postao najplaćeniji glumac na svetu, Robert Dauni Stariji bio je talentovani reditelj koji je takođe bio zavisnik veći deo svog života.

Godinama kasnije, priznao je kako je napravio „katastrofalnu, glupu grešku“ dajući svom šestogodišnjem sinu drogu. Međutim, u novom dokumentarcu, koji se bavi likom i delom Roberta Daunija Starijeg, vidi se da je to samo bio prirodan sled događaja u njegovom haotičnom i neodgovornom roditeljskom pristupu.

Kada mu nije davao narkotike, Dauni Stariji je sa svojim malim sinom često gledao filmove koji nikako nisu bili za decu, a kada je imao pet godina ga je čak i angažovao da glumi u nekoliko.

Život u domu Daunija podrazumevao je „odrastanje u porodici gde su se svi drogirali“, priseća se Dauni Džunior.

Da li onda ikoga čudi što je budući Ajronmen tako spektakularno skrenuo u životu?

Baš to pitanje postavlja svom već ostarelom i bolesnom ocu u novom Netfliksovom dokumentarcu, koji je sniman tri godine, o njihovom burnom odnosu i njegovom bizarnom odrastanju.

Film otkriva brojne problematične stvari o glumcu koji je 1999. godine rekao sudiji, posle jednog od brojnih hapšenja, da je zahvaljujući svom ocu koji mu je davao drogu, postao zavisnik od svoje osme godine.

Svoju zavisnost od kokaina i heroina tada je opisao: „To je kao da imam sačmaricu u ustima, ja držim obarač i volim ukus metala od oružja.“

Jula 2021. godine Dauni Stariji je preminuo u 86. godini od Parkinsonove bolesti. Uprkos tome što obojica gaje duboku ljubav jedan prema drugome, uloga koju je otac odigrao u problematičnom životu sina je veoma očigledna.

„Mislim da bi bilo neodgovorno da ne pričamo o uticaju na mene“, kaže poznati glumac, na šta mu njegov otac, posramljen, odgovara: „Što bih voleo da propustim taj razgovor.“

Mlađi od dvoje dece, Robert Dauni Mlađi rođen je na Menhetnu 1965. godine i odrastao u boemskoj četvrti Grinič Vilidža, gde je bio okružen drogom u kući.

Njegovi roditelji su bili poklonici kontrakulture 60-ih godina i pravili su andergraund filmove. Robertova majka glumila je u svim filmovima njegovog oca, a u jednom ostvarenju je igrala svih 12 ženskih likova.

Uprkos tome što je uticao na mnoge mlađe reditelje, filmovi Daunija Starijeg nikada nisu bili komercijalno uspešni, a porodica je živela u finansijskoj nesigurnosti u malom stanu.

U dokumentarcu je takođe prikazan kratki snimak iz 90-ih godina u kojem Dauni Stariji priznaje: „Mnogi od nas su mislili da bi bilo licemerno da naša deca ne učestvuju u pušenju marihuane i takvim stvarima. Bio je idiotski potez sa naše strane da delimo to sa decom. Samo sam srećan što je i dalje tu.“

Upitan da li je brinuo da njegov sin možda neće preživeti, odgovorio je: „Mnogo puta.“

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 07. dec 2022, 07:11) - anonymousТО3А [neregistrovani]

Нисмо сви исти

Са 5 година, док би се родитељи поздрављали напољу са гостима, ја бих за то време испразнио све садржаје из флаша, нарочито пивских, обожавао сам пиво! Одмах нешто каније, прва цигарета, а редовно пушење са увлачењем, почело је са 13! И то је трајало све док ми није Син (тада 8 год.) није рекао, *Тата, престани да пушиш* и да се не обрукам, јер сам му дао обећање, ја сам престао и ево скоро 24 године, преживех без тог отрова, никотина, за који се каже да је теже оставити, него хероин! У сваком случају у овој причи, мој већ покојни син је мој велики, ма највећи херој, он никада није помирисао алкохол, камо ли цигаре или нешто ружније, ма презирао је наркосе!

(sreda, 07. dec 2022, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Kod nas u Srbiji prvo ti daju rakiju.

Čašica za slavu, valja se.