Čitaj mi!

Zamak u srcu Toskane – po jedna soba za svaki dan u godini

U italijanskoj regiji Toskani, na tridesetak kilometara od Firence, nalazi se napušteni dvorac neobične orijentalne arhitekture i lepote, koji je potpuno napušten.

Zamak Samecano (Castello di Sammezzano) izgrađen je na vrhu brda, u parku koji se prostire na površini od 187 hektara. Građevina je primer orijentalne arhitekture, u Italiji. Izgradila ga je, 1605. godine, plemićka porodica Himenas de Aragon koja ima špansko poreklo. Poslednji naslednik bio je markiz Ferdinando Pansijatiči Himenas de Aragon, koji mu je dao današnji izgled.

Ferdinando je bio istaknuta ličnost u kulturnom, društvenom i političkom životu Firence u 19. veku. Svoj život je posvetio grandioznom projektu preuređenja palate koji je trajao od 1853. do 1889. godine.

Početkom 19. veka Evropu je preplavio umetnički pokret orijentalizam, inspirisan kulturom istoka, koja se Ferdinandu očigledno veoma svidela. Zahvaljujući izdašnim finansijskim sredstvima, ljubavi prema umetnosti i bezgraničnoj mašti, stvoreno je remek-delo arhitekture jedinstveno u Evropi.

Ferdinando je promenio postojeću strukturu palate dodavši nove prostorije, kulu, mavarske lukove, fontane, bazene. Zamak ima 365 soba, po jednu za svaki dan u godini.  Interesantno je da svaka prostorija ima svoje ime.

Oko zamka se nalazi veliki park u koji je markiz posadio egzotične biljke, džinovske sekvoje donete iz Kalifornije, visoke preko trideset metara.

Markiz Ferdinando je u ovom zamku ugostio italijanskog kralja Umberta Prvog, a zamak je 1796. godine posetio i Napoleon Bonaparta.

Posle Ferdinandove smrti počelo je mračno razdoblje zamka. Posle Drugog svetskog rata palata je pretvorena u luksuzni hotel sa banjom i terenom za golf, koji je zatvoren 1990. godine. U enterijeru ovog zdanja snimani su i neki od holivudskih filmova.

Palata je bila dugo napuštena, a posete turistima nisu dozvoljene.

Postoji želja za renoviranjem, ali problem, stvaraju birokratija i pravne nesuglasice. Vlasnik je britansko-italijanska kompanija, koja je proglasila bankrot 2015. godine, proces se završio 2019. godine, kada je kompanija povratila vlasništvo nad zamkom.

Međutim, ni regionalne ni državne institucije nisu pokrenule značajne aktivnosti koje bi se fokusirale na zaštitu palate Kastelo di Samecano. U periodu od 2012. do 2016. godine, zamak je bio otvoren za javnost. U međuvremenu se osnovan pokret „Sačuvajmo zamak", koji se zalaže za to da se građani i institucije više zalažu za očuvanje palate i otvaranje za javnost.

broj komentara 0 pošalji komentar