Čitaj mi!

Ovuda će proći put – topao film sa ozbiljnim porukama

Debitantski film Nine Ognjanović, „Ovuda će proći put“, prikazan je na Festu uz ovacije publike. Stanovnici jednog zabačenog sela dobijaju put koji će ih povezati sa morem, eto prilike za jedan novi, bolji život i eto teme za jedan dobar film.

Film Ovuda će proći put je diplomski film Nine Ognjanović i kako sama kaže, gostujući u Beogradskoj hronici, još uvek nije svesna da je već sa prvim filmom doživela takav uspeh da bude prikazan na Festu.

„Na premijeri je bilo baš lepo. Smejali su se na nekim mestima na kojima nisam očekivala, pošto sam se trudila da bude provučen suptilan humor, i na nekim mestima na kojima nisam očekivala, publika se smejala“, sumira utiske sa projekcije rediteljka.

U filmu su na jednom mestu okupljeni mlađi i iskusni glumci, a Ognjanovićeva navodi da nije bili teško da kao mlada rediteljka, početnica, sarađuje sa starijim kolegama jer su se i Svetozar Cvetković i Eva Ras, kao najstariji, odmah postavili na ravnopravnoj osnovi prema njoj.

„Naravno, bilo je predloga, pošto imaju više iskustva i znanja, ali pustili su me da ih vodim, što je meni značajno“, dodaje Nina Ognjanović.

Svetozar Cvetković ističe da se nijednog trenutka nije premišljao da li da prihvati ulogu, posebno što je sa tom celom ekipom mladih stvaralaca, studenata u klasi Darka Bajića, uradio već četiri filma.

„Poznavao sam ih i znao sam da se radi o jednoj ekipi koja dosta dobro drži situaciju pod kontrolom, jer film nije medij koji se lako drži pod kontrolom“, napominje Cvetković.

Destinacija Topli Do na kojoj je sniman film je dosta udaljena i egzotična, ali kako kaže Cvetković, osim svakodnevne vožnje makadamskim putem od 10 kilometara, ništa drugo mu nije bio problem.

„U MTS dvorani je bilo prepuno i mene je iznenadilo kako publika reaguje na nekim mestima. Ali to je jedan jako dobar film, jako lep film i nije čudo što je u Americi dobio dve nagrade na 'Slemdens' festivalu, jednu kao najbolji film po oceni publike, a drugu kao specijalno priznanje žirija. Tako da mislim da i sam film i Ninu očekuje jedna dobra budućnost, ne samo sa ovim filmom", smatra gost Beogradske hronike.