Čitaj mi!

Neuništive hemikalije u teflonskom posuđu, kad temperatura postaje opasna

Nedavno istraživanje je pokazalo da su određene hemikalije opasne po zdravlje pronađene u ribi iz Dunava kod Pančevačkog mosta. Na području Beograda otkrivene su na još tri lokacije od kojih je jedna Ada Ciganlija. Aleksandra Buha Đorđević, koja radi na istraživanju o tome koliko takozvanih PiFAS hemikalija ima u ljudskom organizmu kaže za RTS da tih hemikalija ima u dosta proizvoda koje koristimo. Navodi da ih sadrže "teflonsko posuđe, kartonska i papirna ambalaža od hrane jer one odbijaju masti".

Aleksandra Buha Đorđević izjavila je, gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, da su hemikalije svuda oko nas. "Ne mogu navesti namirnicu koja u sebi ne sadrži hemikalije, čak i kada govorimo o organskoj ishrani. Organsko povrće i voće neće imati pesticide, ali će imati neke druge hemikalije, mikotoksine koji će stvoriti gljivice. Možemo biti umereni, pa ni sa ribom, ne treba preterivati u ishrani", ističe ona.

PiFAS hemikalije je, kaže, napravio čovek četrdesetih godina prošlog veka i ispostavilo se da imaju neke dobre osobine, jer su otporne na vodu, na masti, ima ih u brojnim proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo.

"Ta veza koja postoji između ugljenika i fluora je jedna od najjačih u prirodi i to ih čini večnim. One se akumuliraju u životnoj sredini, ulaze u lanac ishrane i u naš organizam", dodaje Aleksandra Buha Đorđević.

Napominje da su korisne su, ali i toksične.

"Brojna i epidemiološka istraživanja na životinjama su pokazala da te hemikalije u našem organizmu mogu pokazati toksične efekte, izmerene su i u krvi novorođenčadi. Međunarodna agencija za karcinome ih svrstava u moguće karcinogene. Njihova toksičnost prevazilazi korist", ističe ona.

Nemoguće ih je izbeći, ima ih svuda u životnoj sredini.

"Izmerene su čak i na Antarktiku gde se nikada nisu proizvodile, putuju i odlaze na razne lokacije. Ukoliko ne bi prestala proizvodnja tih hemikalija, smatra se da bi u narednih 30 godina oko četiri miliona tona tih hemikalija završilo u životnoj sredini. Naročito zabrinjavajuće je što ne možemo da ih uništimo", napominje Aleksandra Buha Đorđević.

One su, navodi, opasne i u životnoj sredini i u proizvodima: 

"Kao pojedinci možemo uticati na to koliko dolazimo sa njima u kontakt. Proizvodi koji ih sadrže su teflonsko posuđe, kartonska i papirna ambalaža od hrane jer one odbijaju masti."

Prema njenim rečima, ima dosta proizvoda koji ih sadrže – ne možemo ih izbeći, ali možemo ih smanjiti.

"Teflonsko posuđe izbegavam, ali koristim šminku koja ima PiFAS hemikalije", kaže Aleksandra Buha Đorđević.

Situacija u Srbiji, napominje, nije zabrinjavajuća:

"Ohrabrujuće su vesti kada je u pitanju regulativa. Početkom februara je upućen zahtev od strane EK da se uvede restrikcija za celu grupu tih hemikalija. Industrija je radila to da kad se za jedno jedinjenje utvrdi da je toksično ono se zameni drugim. Na ovaj način će se ta upotreba potpuno ograničiti."

Ukazuje na to da kod svakog posuđa koje ima teflonski premaz postoji opasnost da se na visokim temperaturama PiFAS jedinjenja oslobode.

"Ako baš mnogo želite da koristite teflonsko posuđe, onda se ne preporučuje da to budu visoke temperature", zaključila je Aleksandra Buha Đorđević.