Čitaj mi!

Već oboreni rekordi na Sajmu peglane kobasice, ko će biti najbolji majstor

U Pirotu se održava deseti Sajam peglane kobasice. Već prvog dana oboren je rekord po broju posetilaca. Najviše ih je iz Bugarske i centralne Srbije. Ukupno 36 proizvođača nadmeće se za titulu majstora peglane kobasice.

Piroćancima, zaista, potkovica donosi sreću. Cena od četiri hiljade dinara za kilogram peglane kobasice, kupcima nije previsoka.

Za dobru peglanu kobasicu potrebno je kvalitetno meso, dobar odnos začina, ali je važno znati i kako se jede.

„Što se tiče začina, svako ima neku svoju recepturu, koju će količinu da stavi, tako da se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Ali, u principu, gleda se da to bude čisto meso", rekao je proizvođač peglane kobasice Mihajlo Marinković.

„Parče da bude 20 centimetara, tako da se uživa u njoj. Parče treba žvakati najmanje 35 do 40 puta, pa onda progutati", objasnio je još jedan proizvođač kobasica - Predrag Stanković.

Posle desetogodišnjeg sajamskog iskustva, mnogi su shvatili da peglana kobasica može da bude ozbiljan posao.

Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice kaže: „Prednost je što to neće da rade veliki industrijski sistemi, i upravo to je naša šansa. Da li ćemo uspeti, zavisi od nas samih. Ako se budemo trudili i bili vredni, uspećemo".

„Bavim se turizmom na Staroj planini, na Zavojskom jezeru i gosti sve više traže ovaj naš pirotski brend, pa sam zbog toga odlučio, i ove godine prvi put napravio pirotsku peglanu kobasicu", dodaje proizvođač Nemanja Živadinović.

Proizvođači su, već, prvog dana, prodali sve što su doneli. Ipak, ostaje, za sada, retorička dilema, hoće li potražnja za peglanom kobasicom moći da oživi napuštene staroplaninske pašnjake. Tu je sve počelo, tu treba i da se razvija.

broj komentara 0 pošalji komentar