Čitaj mi!

Bojana Regoje: Suočite se sa samim sobom, to je potencijalna zaštita od razočarenja

Dok turistički radnici sabiraju brojeve i porede rekorde, svako od nas pravi i lične bilanse. Tokom jedne godine neminovno je da se svima dogode i lepe i ružne stvari, neki su zadovoljni, neki večito nezadovoljni.

Gostujući u Beogradskoj hronici psiholog Bojana Regoja istakla je da je prirodno da naš psihički život traži neke orijentire i vremenske odrednice, da smesti događanja i stavi tačku na sva frustrirajuća osećanja u nama i oko nas. Neki to rade uspešnije, a važno je kako se osećamo i kakva očekivanja postavimo sebi.

"Koliko sebi dopustimo da reagujemo u skladu sa onim svojim kako se iznutra osećamo. Nije da se samo dobro osećamo u dobroj garderobi, pred bogatom trpezom ili u na nekom bogatom iventu. Negde možemo da kreiramo i neke naše male oaze.Treba da izaberemo sadržaj koji rezonira sa nama i da se okružimo stvarima i ljudima koji nam prijaju", rekla je psiholog.

Ističe da možemo da potražimo energiju u povezanosti sa drugim ljudima. Teško je da kolektivna atmosfera ne utiče na nas, važno je priznati sebi kako se osećamo. To je potencijalan zaštita od razočaranja. Slavlja uključuju druge ljude, porodicu, par, pa vreme tokom praznika pojačava loša sećanja.

"Mislim da mi imamo potrebu da pravimo bilanse koje vremenski orijentišemo u našem unutrašnjem psihičkom prostoru. Ako nekoga cilj motiviše i daje mu radost treba ga iskoristiti. U redu je staviti na pauzu brigu i suočavanje sa sobom, pa pobeći od sebe samog. Ako nam nije blisko da pravimo rasporede, ne treba to forsirati", napomenula je Bojana Regoja, psiholog.