Čitaj mi!

Žene češće smrtno stradaju u saobraćaju, jer je bezbednost vozila prilagođena muškarcima

Posledice saobraćajne nesreće su daleko smrtonosnije za žene nego za muškarce. Deo problema leži u tome što se u bezbednosnim testovima koje sprovode proizvođači automobila retko koriste lutke izrađene po uzoru na prosečno žensko telo. Nova lutka za testiranje sudara može pomoći u spasavanju života.

Prema Inicijativi „Veriti nau“ (Verity Now), sa sedištem Sjedinjenim Državama, koja promoviše rodnu ravnopravnost u pogledu bezbednosnih mera u vozilima, podaci govore da je 73 odsto veća verovatnoća da žene budu povređene – a 17 odsto da će smrtno stradati – u saobraćajnoj nesreći.

Početkom godine, istraživanje sprovedeno na 70.000 postradalih koji su bili zarobljeni u automobilu posle saobraćajnog udesa, pokazalo je da su se žene češće nalazile u ovoj situaciji nego muškarci.

Lutke koje proizvođači automobila koriste u bezbednosnim testovima propisanim zakonskom regulativom su samo „muške“ lutke.

Šveđanka Astrid Linder, inženjer i direktor istraživanja bezbednosti saobraćaja u Švedskom nacionalnom institutu za istraživanje saobraćaja i transporta, odlučna je da to popravi.

Radeći sa timom inženjera, Linder je napravila „žensku“ lutku i koristi je za testiranje  lakših sudara koji su posledica slabijeg udara u zadnji deo vozila.

U intervjuu za Si-En-En, Linderova navodi da su kod žena različite vrste povreda češće nego kod muškaraca.

„Žene imaju više povreda kičme i kukova, što je sasvim logično jer žene imaju šire kukove, šire karlice i sede bliže volanu kako bi ga držale i dohvatile pedale“, objašnjava inženjerka.

Lutka je konstruisana na osnovu biometrijskih podataka u bazi Instituta za saobraćaj humanshape.org Univerziteta u Mičigenu. Modeli se projektuju u računaru i testiraju koristeći softver za virtuelnu simulaciju sudara i, ukoliko se pokaže kao dobar, pravi se fizički model koji se koristi u testovima.

U Evropskoj uniji, navodi Linderova, regulatorni okviri zahtevaju da u proceni bezbednosti treba koristiti model prosečnog muškarca. U Sjedinjenim Državama, ženska lutka Hibrid-III 5F je odobrena za testiranje, ali odražava samo pet percentila američkih žena. Lakši je od prosečne 12-godišnje devojčice i ne koristi se za testove sudara na sedištu vozača već samo na sedištima suvozača. Proizvođači automobila pak tvrde da rade u skladu sa zadatim standardima.

„Prototip nove lutke treba da pokaže da imamo potrebne podatke da napravimo i ‘prosečnu ženu’, na isti način kao što smo već dugo pravili modele ‘prosečnog muškarca’. Nadamo se da će projekat biti široko prihvaćen i da ćemo u bliskoj budućnosti imati situaciju da će bezbednost vozila biti podjednako procenjena za oba dela stanovništva. Ali mora se početi sa uredbom. Kada premostimo taj jaz, tada ćemo dobiti zamah da se krene napred“, naglašava Astrid Linder u intervjuu za Si-En-En.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 21. dec 2022, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Nema ljutnje

Nego kad si nam sve tako fino obrazlozio, sta predlazes za rjesenje problema izmedju tebe i tvoje koleginice. Kako zamisljas buduca vozila i kako dijeliti auto sa sitnijom ili krupnijom suprugom?

(sreda, 21. dec 2022, 09:38) - Komentar [neregistrovani]

Bez ljutnje

Ni bih ulazio u vaš privatni stav da su žene povlaštenije od muškaraca "u svakom smislu" jer nisam našao takvu evidenciju niti je to moje lično iskustvo. Poenta članka je upravo da se "odavno u testiranjima" NE "koriste i 'ženske' lutke" - i da je jedini test u Americi gde se testira suvozač veličine devojčice. Ja sam visok 186cm, nemam problema da podesim sedište i volan za udobnu vožnju i sigurnost u slučaju sudara i aktiviranja vazdušnih jastuka. Moja radna koleginica je visoka 160cm i mora se primaći volanu i spustiti sedište da bi koristila komande. U slučaju sudara njene šanse da preživi ili se manje povredi su daleko lošije od mojih - čak i kad smo suvozači! Jednostavno prilagođeni jastuci i kabina bi nas sačuvalo oboje. Žene naravno predstavljaju većinu stanovništva i veliki procenat vozača. Niko ne treba da se plaši ovakvog istražanja i izmišlja teorije zavere.

(utorak, 20. dec 2022, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Pojačava se propaganda

Ne postoje dva potpuno ista tela na ovoj planeti. Naravno, plaćeni propagandisti uporno izvlače samo jednu karakteristku koja je u tom trenutku politički jako poželjna i finansijski jako isplativa. Stalno se viče sa svih strana kako su žene nekako podređene i potlačene iako je istina sasvim suprotna - žene su daleko povlašćenije od muškaraca u svakom smislu. A ove tvrdnje nisu ni tačne, jer se odavno u testiranjima koriste i "ženske" lutke. U svakom slučaju, koriste se lutke koje predstavljaju "tipičnu" građu (dece i odraslih), a ona može da ne odgovara, u stvari, baš nikome na planeti. Zašto nije tražila lutke visine 2 metra? Da se vidi da je to u vozilima ubedljivo najugroženija kategorija, jer uopšte nema dovoljno prostora za noge i glavu? Pa da pozove na hitnu obustavu proizvodnje i prodaje automobila dok se ne prilagode onima koji su viši od proseka? I šta ćemo sa debelima? Nema ni takvih lutaka. Nema ni lutaka koje se šminkaju u toku vožnje ili okreću glavu skroz nazad da se igraju "bući-bući" sa bebom.

Al' u tim kategorijama još uvek nema nikoga ko bi ovim propagandistima platio milione za lupetanje.

(utorak, 20. dec 2022, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Sta je sledece?

Vozila za XS, S, M, L, XL, XXL..., muska, zenska, gender neutral...?