Čitaj mi!

Plivači se mogu konačno takmičiti u kapicama specijalno dizajniranim za afro-frizure

FINA je odobrila kapu dizajniranu za afro i „predimenzionirane“ frizure za nošenje na takmičenjima - na svim nivoima - nakon revizije, saopštila je Međunarodna plivačka federacija.

FINA je u julu prošle godine najavila da će razmotriti da li se proizvod "Soul cap" dizajniran da se nosi preko dredova, pletenica i afro-frizura može koristiti, kako ne bi bilo prednosti koje se mogu dobiti njihovim korišćenjem.

Ta odluka je usledila nakon što su neki mediji citirali izjavu Međunarodne plivačke federacije da se kapa ne može koristiti na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju jer ne odgovara „prirodnom obliku glave". 

„Oduševljen sam što se ova kapa za plivanje pridružila listi za kupanje koje je odobrila FINA", rekao je izvršni direktor FINA Brent Novicki za Rojters

„Promovisanje različitosti i inkluzivnosti je u srcu rada Federacije i veoma je važno da svi sportisti u vodi imaju pristup odgovarajućim kupaćim kostimima", dodao je Novicki. 

Proizvođači "Soul cap" su pozdravili odluku Federacije da doda kapu na listu odobrenih kupaćih kostima od 1. septembra.

„Bio je dug put do ovde, sa dosta uspona i padova na putu. Ali istina je da ne bismo to mogli da uradimo bez vas. Stoga želimo da se zahvalimo svima u plivačkoj zajednici što ste se okupili da date svoje glasove, i podignete svest o pristupačnosti i uključivanju u sport", navodi se u saopštenju na veb-sajtu proizvođača.

Afro-plivači su brojniji u elitnom plivanju, dok se u ovom sportu nastoji da se razbijaju socio-ekonomske barijere.

Britanska olimpijka Alis Diring, koja je afričkog porekla, podržala je prizvod "Soul Cap", kako bi pomogla u promovisanju raznolikosti.