Čitaj mi!

Dugovi i pritisak karmina Kajli Džener i Rijane – Revlon podneo zahtev za zaštitu od bankrota

Kozmetička kompanija Revlon podnela je zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, jer ne može da se izbori sa svojim rastućim dugom i većom konkurencijom. Poslednjih godina suočena je i sa pritiscima kozmetičkih linija koje su pokrenule poznate ličnosti, poput Kajli Džener i Rijane.

Kozmetički gigant, u vlasništvu milijardera Rona Perelmana, zatražio je sudsku zaštitu od bankrota u Njujorku. 

Podnošenje zahteva za zaštitu na osnovu Poglavlja 11 omogućava Revlonu da nastavi sa poslovanjem, dok ne otplati dugove poveriocima. 

Prema podacima iz sudske dokumentacije, ukupni prijavljeni dugovi kompanije iznose 3,7 milijardi dolara, javlja Blumberg.

Ulaskom u stečaj okončava se buran period za Revlon, koji je trpeo negativan uticaj tokom pandemije i beležio višegodišnji pad prodaje, jer su se ukusi potrošača promenili i novi brendovi ugrozili njegov tržišni udeo.

Poslednjih godina pretrpeo žestoke udarce od stratap kompanija koje podržavaju poznate ličnosti, poput „Kajli kozmetiks“ Kajli Džener i Rijanin „Fenti Bjuti“.

Ova 90-godišnja kompanija počela je da prodaje lakove za nokte u jeku Velike depresije, a kasnije je svom proizvodnom portfelju dodala ruževe za usne i druge kozmetičke proizvode.

Brend je 1955. godine postao međunarodni.

Holding kompanija MekAndrjus & Forbs Rona Perelmana preuzela je vlasništvo nad Revlonom 1985. godine, putem otplate duga koji je napravio prethodni vlasnik Majkl Milken.

Revlonova prodaja, takođe, pala je 2021. godine za 22 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok su akcije pale za više od 80 odsto od početka godine.