Čitaj mi!

Šta je u Srbiji interesantno kineskim, a šta turistima iz Zapadne Evrope

Prosečan strani turista u Srbiji ima 41 godinu, u našu zemlju dolazi avionom ili automobilom, zadržava se pet dana i troši 90 evra dnevno. Uz Beograd rado obilazi Šumadiju i Zapadnu Srbiju. To su samo neki od rezultata velikog turističkog istraživanja koje je finansirala Evropska unija, a u koje je, pored njihovih eksperata, bio uključen i Republički zavod za statistiku.

Strani turisti u Srbiju dolaze zbog bogate kulturno-istorijske ponude, lepote prirode koja pruža mnoge mogućnosti za aktivan odmor, gostoljubivosti naših ljudi i hrane.

To su rezultati anketa koju Turistička organizacija Srbije redovno sprovodi sa strancima.

Beograd im je najprivlačniji. Više od 60 odsto stranih gostiju u našoj zemlji dođe u prestonicu. Obilaze Beogradsku tvrđavu, Hram Svetog Save, Skadarliju i Knez Mihailovu ulicu.

„Pored Beograda oni posećuju i druge naše gradove, kao što su Subotica, Novi Sad, Niš, kada su gradovi u pitanju, a kada govorimo o drugim turističkim proizvodima, prvo im je aktuelan aktivan odmor i boravak u prirodi, tu najviše podrazumevamo naše planinske centre, ali i turizam na selu, a tek onda na trećem mestu su banje", kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Interesovanja stranih turista se umnogome razlikuju u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze.

„Izraelci vole da pešače, vole da idu na hajking ture, vole da obilaze prirodu, turisti iz Zapadne Evrope imaju opet određena interesovanja pre svega za kulturno-istorijske spomenike, a ono što je nama bilo zanimljivo je da su turisti iz Kine bili potpuno oduševljeni prirodnim lepotama, pre svega Uvcem i beloglavim supovima, to je nekako za njih bio hajlajt", ističe direktor Jute Aleksandar Seničić.

Odakle god da dolaze, strani turisti našu hranu vole i hvale.

Niko ne propušta priliku dok je u Beogradu da na jedan ručak ili večeru dođe u neku skadarlijsku kafanu.

Da Srbija ima bogatu i raznovrsnu turističku ponudu govori i podatak da kad jednom dođu u Srbiju, strani turisti nam se rado vraćaju. To pokazuju istraživanja Evropske unije, a potvrđuju i naše ankete.