Čitaj mi!

Cerjanska pećina – prirodno dobro prve kategorije, veliki izazov za speleologe

Speleolozi istražuju Cerjansku pećinu kod Niša koja je po dužini druga u Srbiji i jedna od najlepših na Balkanu.

Cerjanska pećina je veliki izazov za speleologe. Dom je zaštićenim vrstama slepih miševa i daždevnjaka, a posebna je po neobičnom pečinskom nakitu – helaktitima.

„Helaktiti su posebna vrsta pećinskih stubova koja prkosi gravitaciji. Oni kreću sa neke tačke i idu prema vama, pa krenu na gore, pa krenu levo, pa desno, kao kad gledate pustinjski kaktus“, slikovito objašnjava Nebojša Petrović, speleo-vodič.

Cerjanska pećina je pod zaštitom države od 1955. godine, a Zavod za zaštitu prirode ju je 1998. godine proglasio  prirodnim dobrom prve kategorije.

U toku su  istraživanja na četvrtom kilometru, kod takozvane dvorane blokova.

„Iza tih blokova pretpostavljamo da postoje dalje pećinski kanali i cilj nastavka ovih istraživanja je da pronađemo te kanale“, navodi Dragan Nešić, geograf geomorfolog. 

Do sada je istraženo 7.100 metara pećine, a pretpostavlja se da, paralelno sa njom, postoji još jedna pećina.

„Praktično, Cerjanska pećina postaje sistem, jer postoji više ulaza i izlaza u ovu pećinu, tako da dužina od 7.100 metar nije kraj“, napominje Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Geolozi procenjuju da je ova hidrološki aktivna pećina nastala pre dva miliona godina. Otvorena je za posete ali samo u pratnji vodiča.

broj komentara 0 pošalji komentar