Čitaj mi!

Najstariji ikada otkriven DNK materijal pronađen na Grenlandu

Naučnici su otkrili sitne delove dva miliona godina starih uzoraka DNK u zaleđenim slojevima arktičkog sedimenta na Grenlandu. Drevni genetički materijal, najstariji ikada otkriven, dao je uvid u prethodno potpuno nepoznati bogati ekosistem, koji je nestao sa promenom klimatskih uslova.

U okviru istraživanja, koje traje još od 2006. godine, naučnici su otkrili 41 uzorak DNK u stotinu metara debelom sloju sedimenata formacije Kap Kobenhaven na severu Grenlanda.

Genetički materijal pripadao je biljkama, životinjama i mikrobima koji su nekada živeli u tom području i savršeno je očuvan u permafrostu i ledu.

Prethodno najstariji pronađeni uzorak DNK potiče od pre 1,2 miliona godina iz kosti mamuta pronađene u Sibiru.

U novoj studiji, objavljenoj 7. decembra u časopisu Nature, istraživači su izolovali i analizirali drevne uzorke DNK i uporedili ih sa sekvencama poznatih genoma kako bi se utvrdilo kojim organizmima su pripadali uzorci.

Rezultat je neverovatno raznolik ekosistem koji je uključivao ptice, irvase, zečeve i, iznenađujuće, mastodonte – grupu izumrlih rođaka slonova za koje se smatralo da nisu živeli toliko severno.

„Novo poglavlje istorije otvoreno je prvi put i direktno možemo da gledamo u DNK davnih ekosistema“, kaže vođa studije Eske Vilerslev, evolutivni ekolog sa Univerziteta Kembridž.

Mukotrpno istraživanje

Fragmenti DNK bili su izuzetno teški za prikupljanje i proučavanje. Svaki deo genetičkog materijala bio je dužine „milionitog dela milimetra“, što je dodatno otežavalo izolovanje DNK od slojeva sedimenta bez oštećivanja.

Prikupljanje sedimenta počelo je 2006. godine, ali pre nego što su iz njega pokušali da izoluju DNK, naučnici su odlučili da sačekaju razvoj tehnologije.

„Tek sa pojavom nove generacije opreme za ekstrakciju i sekvenciranje mogli smo da lociramo i identifikujemo izuzetno male i oštećene fragmente DNK u sedimentu“, kaže Kurt Kjar, paleogeolog i genetičar sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Osim brojnih životinja, DNK je takođe otkrio prisustvo nekoliko vrsta drveća, bakterija i gljiva. Nisu svi uzorci mogli da budu upoređeni sa postojećim vrstama, što ukazuje da bi mogao da pripada nečemu do sada nepoznatom.

Slojevi otkopanog sedimenta nakupljali su se tokom perioda od 20.000 godina pre dva miliona godina. Tokom tog perioda, područje je bilo toplije za 10 do 17 stepeni Celzijusovih u odnosu na današnji Grenland.

To pokazuje da čitav ekosistem može da se pojavi i nestane zbog klimatskih promena.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 10. dec 2022, 13:45) - DS [neregistrovani]

Svaka čast naučnicima...

Ovo su verovatno segmenti DNK koje je bilo moguće identifikovati jer je vremenom oformljena dosta velika baza različitih vrsta tako da je prepoznavanje sada moguće preko te baze. Zanimljivo je kakva nas samo otkrića čekaju u budućnosti.

(petak, 09. dec 2022, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Re: @@

Dobro bi bilo da internet koristiš pomalo i za poboljšanje svoje informiranosti, a ne samo za pisanje isuvislih komentara.
Brojni su uzročnici koji mogu dovesti do klimatskih promena - snažne ili brojne vulkanske erupcije, udarci meteora, bliski prolazak većih kometa ili jata meteora, promene u magnetnom polju, serija snažnih zemljotresa, promene na Suncu i t.d.
A u današnje vreme je apsolutno neosporna uloga nekontrolisanog i enormnog zagađivanja vazduha, voda i tla.

(petak, 09. dec 2022, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

@@

Jesi li siguran da znamo? Ili i ti zaradjujes na "borbi" protiv klimatskih promjena?

(petak, 09. dec 2022, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

@ Koja industrija je tada dovela do klimatskih promena

... to ne znamo (a nije ni vazno), ali znamo koja industrija sada zagadjuje i pomaze da dodje to klimatskih i svih ostalih promena....

(petak, 09. dec 2022, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Klima

Katastrofalne klimatske promene su uvek bile . Priroda može biti brutalna .
u novije doba su ljudi brutalniji od prirode .

(petak, 09. dec 2022, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Klimatske promene

Koja industrija je tada dovela do klimatskih promena?