Čitaj mi!

Amazija – novi superkontinent koji će se formirati kada Tihi okean nestane

Koristeći superkompjuter za složenu simulaciju kretanja tektonskih ploča, stručnjaci sa Univerziteta Kurtin utvrdili su da će se na Zemlji ponovo formirati superkontinent za dvesta do trista miliona godina, kada se Tihi okean potpuno zatvori.

Simulacije su pokazale da je manje verovatno da će kora ispod „mlađih“ okeana, poput Atlantskog ili Indijskog, nestati u Zemljinom mantlu u odnosu na koru ispod starog Tihog okeana.

Vođa studije dr Čuan Huang rekao je da je ono što je njegov tim utvrdio značajno jer daje uvid u to šta će se dešavati sa površinom Zemlje u narednih dvesta miliona godina.

„U protekle dve milijarde godina Zemljini kontinenti su se sudarali i formirali superkontinent svakih 200 do 600 miliona godina, što je poznato kao ciklus superkontinenata. To znači da će se postojeći okeani ponovo sudariti u narednih dvesta miliona godina“, kaže Huang.

Rezultat toga biće formiranje novog okeana, koji je već nazvan – Amazija, jer se veruje da će se Tihi okean zatvoriti kada se američki kontinent sudari sa Azijom. Takođe, Australija će se spojiti sa Azijom.

„Simulirajući uz pomoć superkompjutera kako će se Zemljine tektonske ploče ponašati, možemo da pokažemo kako će se za manje od trista miliona godina Pacifik zatvoriti, što će omogućiti stvaranje Amazije“, istakao je Huang.

Ekstrapolišući postepeno širenje Atlantskog okeana (po četiri centimetra svake godine), istraživači predviđaju da će se Tihi okean zatvoriti kada se američka ploča, koja će se kretati ka zapadu, sudari sa ostalim kontinentima.

Pacifik je ono što je ostalo od Pantalase (odnosno Paleopacifika) koji je počeo da se formira pre sedamsto miliona godina, kada je prethodni superkontinent počeo da se raspada. Tihi okean je najstariji okean na Zemlji i počeo je da se smanjuje od svog vrhunca još od vremena dinosaurusa.

Trenutno se smanjuje godišnje za nekoliko centimetara a tim tempom, kako se predviđa, zatvoriće se u narednih dvesta do trista miliona godina.

Trenutno, na Zemlji postoji sedam kontinenata sa veoma različitim i jedinstvenim ekosistemima i ljudskih kulturama, a fascinantno je razmišljati o tome kako će svet izgledati za nekoliko stotina miliona godina, navode naučnici.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 06. okt 2022, 18:57) - Iggi84 [neregistrovani]

Goco hvala ti.

Gorica je bila i ostala simbol mladosti i radila je bila je energična osoba u Studiju B pa u radiju B92 i RTS-a .uvek će biti simbol dobre energije na radiju kada je jutro tu su bili Gorica i Dragan. Goco hvala ti!

(četvrtak, 06. okt 2022, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

Zatvoriti?

A šta vam tačno znači "zatvaranje" okeana? Jasno je da neće postati jezero unutar superkontinenta. Dakle, neće ni biti zatvoren. A smanjivanje za 2-3 centimetra godišnje za 200-300 miliona godina to je 2-3 hiljade kilometara. Na svom najširem mestu Tihi okean je širok 19.800 kilometara, pa te 2-3 hiljade i nisu velika brojka.

(četvrtak, 06. okt 2022, 13:21) - Waldemar [neregistrovani]

ime

a pa nema da fali ovde nista ,
ime univerziteta sve govori
Univerzitet Kurtin...ako "celicna braca" ovog "strucnjaka" nastave ovim tempom nestace planeta mnogo pre...